Projekt EUROPEAN SOLIDARITY CORPS

napísal

Členovia nášho tímu sú takmer všetci absolventi alebo študenti SPU v Nitre a zároveň pôsobia ako dobrovoľníci v George Science, o. z., ktoré organizuje mimoškolské vzdelávanie pre deti formou krúžkov, alebo workshopov zameraných na vedné odbory ako je chémia, fyzika, informatika. Počas 2 rokov realizácie vedeckých workshopov a krúžkov pre deti vo veku od 5 -12 rokov sme zaznamenali častú a opakovanú  nevedomosť detí o pôvode, zložení a výživovej hodnote potravín, deti nepoznali potraviny z ľahko dostupných zdrojov, nevedeli často krát odpovedať na otázku ako sa vyrába chlieb, na otázku aké druhy mlieka poznáme žiadne z detí neodpovedalo, že poznáme kravské, ovčie a kozie mlieko. Odpovede detí boli napr. „ kokosové, nízkotučné, tučné a iné...„ Odpovede detí boli pre nás alarmujúce a to nás podnietilo sa zamyslieť nad tým ako by sme mohli tento problém zlepšiť. Situáciu ďalej negatívne ovplyvňuje málo pohybu detí vo voľnom čase, nedostatočná prevencia v oblasti zdravia a zdravej výživy a nesprávne stravovacie návyky žiakov. Zároveň vnímame u detí potrebu a chuť zúčastňovať sa vedeckých workshopov, kde si môžu sami vyskúšať rôzne zábavné experimenty. Zo skúsenosti vieme, že deti sa na workshopy tešia a hravou formou sa učia nové poznatky. Do projektu sa zapojili študenti a absolventi bakalárskeho a doktorandského štúdia Fakulty agrobiológie a potravinárskych zdrojov v Nitre. Pokladajú za nevyhnutné šíriť osvetu a zároveň sa pokúsiť zmeniť zaužívané spôsoby ľudí v oblasti  zdravia, zdravej výživy, správneho výberu potravín a vyvrátenie niektorých mýtov o rastlinných a živočíšnych komoditách. Zároveň si myslíme, že začať zdravý spôsob života u detí v mladšom školskom veku je najlepší spôsob ako sa pokúsiť o zmenu návykov ďalšej generácie.  Pretože si myslíme, že ísť príkladom je najlepšia voľba.

PROJEKTOVÉ AKTIVITY: 6 WORKSHOPOV pre deti vo veku od 8 do 12 rokov. Workshopy budú zostavené z vedeckých experimentov zamerané na potraviny, hry a zábavné úlohy, vedú ich študenti SZŠ za asistencie lektorov z FAPZ SPU ( Bc. Nikola Foltinová (med), Ing. Martin Janíček, PhD. (mlieko), Ing. Renata Kolláthová (ovocie), Bc. Martin Pavlovič (obilniny)).

CIELE PROJEKTU A OČAKÁVANÉ VÝSLEDKY

 Zvýšiť angažovanosť študentov stredných odborných škôl v oblasti zapájania sa do lektorských  aktivít v oblasti zdravia, zdravého životného štýlu s dôrazom na pôvod a zloženie potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Posilniť záujem ľudí o aktuálne problémy súčasnej spoločnosti a o pomoc iným z oblasti zdravia a zdravej výživy. Zlepšenie komunikačných a prezentačných zručností lektorov a organizátorov
Pozitívny dopad k procesu autoevalvácie škôl. Deti sa naučia správne identifikovať a rozlíšiť  potraviny z lokálne dostupných zdrojov. Viac ako 70 % deti dokáže  interpretovať pôvod potravín. 

Koordinátor projektu: Ing. Jana Gočárová, MBA

mobil: +421908 646 750 | mail: gocarova.jana@gmail.com | www.georgescience.com

Ísť späť