Výskum
Vzhľadom na široké spektrum problémov vyplývajúcich z vedeckej profilácie, sa pracovníci katedry vo vedecko-výskumnej práci orientujú na:
– zvýšenie využitia domácich zdrojov živín a energie vo výžive zvierat;
– zvyšovanie konverzie živín z domácich krmív a zníženie podielu importovaných komponentov;
– vybilancovanie výživy zvierat a tým stimulovanie ich aktívneho zdravia a zníženie vylučovania škodlivín do prostredia;
– analýzu vlákninového komplexu krmív vo vzťahu k výžive zvierat ako aj jeho využitia pre bioenergetické účely;
– získavanie nových poznatkov o možnostiach regulácie konzervačného fermentačného procesu;
– zisťovanie účinnosti rôznych nutričných aditív vo výžive zvierat na utilizáciu živín a kvalitu produkcie;
– zisťovanie druhového spektra a koncentrácie poľných a skladových mykotoxínov v krmivách;
– kvatifikovanie vonkajších a vnútorných vplyvov na stráviteľnosť živín;
– znižovanie environmentálnej záťaže usmernenou výživou.
Aktuálne vedecké práce Katedry výživy zvierat:
Rok 2013
- THE EFFECT OF PHYTOGENIC ADDITIVE ON IN VIVO SACCHARIDES DIGESTIBILITY OF SPORT HORSES
- THE EFFECT OF DIETARY RHUS CORIARIA L. SUPPLEMENTATION ON FATTY ACIDS COMPOSITION IN TABLE EGGS
- EFFECT OF PHYTOADDITIVES ON SOW REPRODUCTIVE EFFICIENCY
- THE DEVELOPMENT OF PLATELET INDICES IN BLOOD OF NEONATAL PIGS IN EARLY POSTNATAL PERIOD
- NUTRITIVE VALUE AND FERMENTATION CHARACTERISTICS OF MAIZE SILAGES FROM DIFFERENT HYBRIDS
- Reviewed scientific papers: NutriNET 2013
Rok 2012
- THE EFFECT OF DIFFERENT MACROMINERAL INTAKES ON MINERAL METABOLISM OF SPORT HORSES
- IMMUNOGLOBULINS IN COLOSTRUM OF SOWS WITH PORCINE REPRODUCTIVE AND RESPIRATORY SYNDROME - PRRS
- THE QUALITY OF MAIZE SILAGES FROM WEST REGION OF SLOVAKIA
- OCCURRENCE OF MYCOTOXINS IN FRESH AND CONSERVED ALFALFA
- THE INFLUENCE OF MECHANICAL PROCESSING OF WHITE LUPINE SEEDS ON NUTRIENTS DIGESTIBILITY IN SHEEP
- ANALYSIS OF THE ENERGY VALUE OF SOWS COLOSTRUM
- CHANGES IN THE NUTRIENT CONTENT OF COLOSTRUM OF SOWS DURING PARTURITION
- PRESENCE OF IMMUNOGLOBULINS IN THE SMALL INTESTINE OF NEONATAL PIGLETS
Rok 2011
- THE EFFECT OF PHYTOADDITIVES ON MACROELEMENTS DIGESTIBILITY OF SPORT HORSES
- CHANGES IN SOW COLOSTRUM NUTRIENTS IN THE FIRST 12 HOURS FROM THE BEGINNING OF FARROWING
Rok 2010
- THE EFFECT OF ENZYMATIC ADDITIVES ON THE PRODUCTIVITY OF LAYING HENS ISA BROWN
- COMPARISON OF THE ENRGY CONTENTS OF HIGH MOISTURE CORN SILAGES OBTAINED BY VARIOUS METHODS
- COMPARISON OF CEREAL GRAIN ENERGY VALUE DETECTED BY DIFFERENT METHODS
- SILAGE ENERGY VALUE FOR BIOENERGY UTILIZATION
- ENERGY VALUE OF HIGH MOISTURE CRIMPED CORN SILAGES
- ANALYSIS OF HAEMATOLOGICAL PROFILE OF PIGLETS IN EARLY POSTNATAL PERIOD
Rok 2009
- OCCURRENCE OF MICROSCOPIC FUNGI AND MYCOTOXINS
IN CONSERVED HIGH MOISTURE CORN FROM SLOVAKIA
- INFLUENCE OF MECHANICAL PROCESSING OF GRAINS ON DIGESTIBILITY OF NUTRIENTS IN SHEEP
Rok 2008
- INFLUENCE OF SILAGE ADDITIVES ON FERMENTATION OF HIGH MOISTURE CRIMPED CORN
- FERMENTATION PROCESS CHARACTERISTICS OF DIFFERENT MAIZE SILAGE HYBRIDS
- INFLUENCE OF DIFFERENT RATIOS OF STARCH TO FIBRE IN THE DIET ON NUTRIENT DIGESTIBILITY IN RUMINANTS
- EFFECT OF SILAGE ADDITIVES ON ELIMINATION OF MYCOTOXIN CONTAMINATION OF ALFALFA SILAGE
- THE QUALITY OF FERMENTATION PROCESS OF HIGH MOISTURE CRIMPED CORN