Manažment živočíšnej výroby

Forma štúdia: denná
Stupeň štúdia: 1.
Dĺžka štúdia v rokoch: 3
Udelený akademický titul po absolvovaní študijného programu: Bc.

Uplatnenie absolventa

Ciele vzdelávania v študijnom programe Manažment živočíšnej výroby (Bc) sú zamerané na prípravu absolventa, ktorý disponuje vedomosťami a praktickými zručnosťami využívanými pri chove hlavných druhov hospodárskych zvierat, hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a hydiny. Neoddeliteľnou súčasťou štúdia sú aj teoretické poznatky a zručnosti z oblasti etológie a welfare chovu, genetiky, výroby krmovín, základov výživy a kŕmenia, prevencie chorôb, reprodukcie, ako aj techniky chovu jednotlivých druhov hospodárskych zvierat.

Vedomosti

Absolvent má teoretické vedomosti o anatomickej stavbe a funkciách jednotlivých tkanív a orgánov, fyziológii a homeostáze vnútorného prostredia organizmu, správaní a metódach hodnotenia správania jednotlivých druhov hospodárskych zvierat, základných procesoch dedičnosti a premenlivosti živých organizmov, základoch výživy a výživnej hodnote krmív, spôsoboch a technológiách konzervovania a úpravy krmív, základných metódach šľachtenia, selekcie a plemenitby, mikroklimatických parametroch v ustajňovacích objektoch a prevencie základných produkčných ochorení, o fyziológii pohlavného cyklu, gravidity a využití biotechnických metód pri riadení reprodukčného procesu. Okrem toho má absolvent základné poznatky o biologických, produkčných a chovateľských aspektoch chovu, základných plemenách, plemenárskej práci, ako aj o postupoch a manažmente chovu jednotlivých kategórií hovädzieho dobytka, oviec, ošípaných a hydiny, resp. pri hodnotení potravín živočíšneho pôvodu.

Zručnosti

Absolvent študijného programu Manažment živočíšnej výroby je schopný samostatne vyhodnotiť záznam správania, identifikovať poruchy správania a odhadnúť úroveň welfare v chove HZ, prakticky a samostatne pracovať v anatomickom laboratóriu, navrhovať riešenia pri stanovení ukazovateľov metabolického profilu a základných fyziologických funkcií organizmu. Ovláda metódy testovania genetických hypotéz a dokáže aplikovať teoretické poznatky pri posudzovaní kvality a výživnej hodnoty krmív, prakticky vypočítať energetickú hodnotu a stráviteľnosť krmív a posúdiť kvalitu konzervovaných krmív. Študent získa praktické zručnosti pri hodnotení morfologických a úžitkových vlastnosti HZ, detekcie ruje, metód diagnostiky gravidity a sonografického vyšetrenia reprodukčných orgánov a dokáže prakticky zmerať ukazovatele mikroklímy v objektoch pre zvieratá. Absolvent dokáže samostatne organizovať a zabezpečovať výrobné postupy a opatrenia v živočíšnej výrobe, aplikovať získané poznatky pri usmerňovaní techniky chovu jednotlivých kategórií hovädzieho dobytka, oviec, ošípaných a hydiny, resp. vie prakticky posúdiť kvalitu násadových vajec a zvládne liaharenský proces hydiny. Zároveň dokáže vykonať rozhodnutia v oblasti plemenárskej práce a šľachtenia základného stáda, vykonávať kontrolu a vyhodnocovať kvalitu surovín a potravín živočíšneho pôvodu vo vzťahu k výžive ľudí.

Kompetencie

V rovine kompetencií dokáže absolvent samostatne aplikovať získané vedomosti a zručnosti pri tvorbe chovateľského prostredia HZ, pri riešení vzájomných interakcií systémov zabezpečujúcich činnosť buniek a orgánov, pri praktickom šľachtení zvierat a riešení rizík nesprávnej výživy zvierat vo vzťahu ku kvalite živočíšnych produktov a zdraviu. Vyznačuje samostatnosťou pri riešení teoretických a praktických problémov živočíšnej výroby a pri riadení chovu hovädzieho dobytka, oviec, ošípaných a hydiny z hľadiska produkcie kvalitných potravín živočíšneho pôvodu. Okrem toho dokáže prakticky vykonávať základné chovateľské postupy, organizovať stádo a denný režim chovu, kontrolovať zdravotný stav a reprodukčný proces zvierat, zabezpečovať základnú chovateľskú a účtovnú evidenciu. Je schopný efektívne pracovať ako člen tímu a riadiť kolektív výkonných pracovníkov zabezpečujúcich prevádzku chovu, resp. farmy, spolupracovať s plemenárskymi, obchodnými a servisnými subjektmi pre živočíšnu výrobu a riešiť základné problémy organizácie pracovných procesov.

Uplatnenie absolventa

Absolventi nájdu uplatnenie ako strední riadiaci a výkonní pracovníci vo všetkých typoch podnikateľských subjektov rezortu pôdohospodárstva, agropotravinárstva, v inštitúciách štátnej správy a samosprávy zameranej na živočíšnu produkciu a výrobu. Najmä v poľnohospodárskych podnikoch a na súkromných farmách živočíšnej výroby, v organizáciách poskytujúcich služby pre živočíšnu výrobu, v plemenárskych a chovateľských organizáciách, v samosprávnych orgánoch, ako aj vo vedecko-výskumných a vzdelávacích inštitúciách.

Z hľadiska uplatnenia je absolvent po ukončení bakalárskeho štúdia spôsobilý a schopný sledovať nové poznatky vo vlastnom študijnom odbore, ale aj v príbuzných odboroch. Teoretické vedomosti a praktické zručnosti absolventov 1. stupňa štúdia poskytujú široké možnosti ich uplatnenia.

Primárne je však absolvent pripravený na pokračovanie štúdia na 2. stupni nadväzujúceho študijného programu. Na SPU v Nitre môže v rámci odboru pokračovať v štúdiu na 2. stupni predovšetkým v študijných programoch Manažment živočíšnej výroby, Výživa zvierat a krmivárstvo a Genetické technológie v agrobiológii.

Podmienky prijatia

ZÁKLADNÉ PODMIENKY PRIJATIA NA ŠTÚDIUM

Základnou podmienkou prijatia na štúdium je získanie úplného stredného vzdelania, alebo úplného stredného odborného vzdelania ukončeného maturitou.

Ak ide o osoby, ktorým bol udelený azyl, poskytnutá doplnková ochrana alebo poskytnuté dočasné útočisko, túto podmienku možno preukázať čestným vyhlásením a testom všeobecných študijných predpokladov. Tézy, termíny a spôsob realizácie overenia všeobecných študijných predpokladov budú uchádzačom, na ktorých sa daná požiadavka vzťahuje, vopred oznámené.

Ďalšie podmienky prijatia na štúdium

INFORMÁCIE PRE ZAHRANIČNÝCH UCHÁDZAČOV

Uchádzač, ktorý skončil štúdium na uznanej strednej škole v zahraničí musí okrem prihlášky predložiť úradne overené rozhodnutie o uznaní dokladu o vzdelaní vydané príslušným orgánom v Slovenskej republike (regionálnym úradom školskej správy v sídle kraja, alebo Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR) v zmysle zákona č. 422/2015 Z. z. o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií.

Rozhodnutie o uznaní dokladu o vzdelaní vydáva príslušný Regionálny úrad školskej správy podľa miesta trvalého pobytu uchádzača. Postup pri vybavovaní uvedených dokladov je uvedený na webovom sídle Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR

https://www.minedu.sk/uznavanie-ukonceneho-vzdelania-na-zakladnych-a-strednych-skolach/. V prípade zahraničného uchádzača bez udeleného pobytu v SR rozhodnutie vydáva Regionálny úrad školskej správy v Nitre, J. Vuruma 1, 949 01 Nitra žiadosť o uznanie dokladu o vzdelaní.

Zahraniční uchádzači (výnimkou sú uchádzači z Českej republiky), ktorí budú na SPU v Nitre študovať študijný program poskytovaný v slovenskom jazyku, musia povinne absolvovať online test zameraný na zistenie úrovne ich jazykovej spôsobilosti zo slovenského jazyka. Testovanie zabezpečuje Centrum jazykov SPU v Nitre v dvoch termínoch: 28. mája 2024 a 23. júla 2024.

Na základe výsledkov testu bude uchádzačovi vydané potvrdenie o úrovni jeho jazykovej spôsobilosti (úrovne podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazyky). Test a potvrdenie sú spoplatnené (test: 20,- €, potvrdenie: 10,- €).

Ak úroveň jazykovej spôsobilosti uchádzača o štúdium bude nižšia ako A1, uchádzač nebude na štúdium prijatý.

Ak úroveň jazykovej spôsobilosti uchádzača bude A1, uchádzač splnil jednu z podmienok prijatia na štúdium, avšak bude povinný absolvovať 30 hodinový platený kurz slovenského jazyka organizovaný Centrom jazykov SPU v Nitre (poplatok za kurz: 120,- €). Kurz bude prebiehať v dňoch 26. augusta 2024 – 6. septembra 2024. Po ukončení kurzu bude uchádzačovi vydané potvrdenie o jeho absolvovaní.

Ak úroveň jazykovej spôsobilosti uchádzača bude A2 a viac, uchádzač splnil jednu z podmienok prijatia na štúdium.

Podrobné informácie o teste a o kurze sú uvedené na webovej stránke Centra jazykov: https://cj.uniag.sk/sk/domov/

Uchádzači o štúdium so špecifickými potrebami

Univerzitné poradenské a podporné centrum SPU v Nitre (UPaPC) zabezpečuje psychologické poradenstvo pre všetkých študentov univerzity, ako aj koordinačnú činnosť pre študentov a uchádzačov o štúdium so špecifickými potrebami.

Univerzitná koordinátorka pre študentov a uchádzačov so špecifickými potrebami na SPU v Nitre Mgr. et Mgr. Jana Rybanská, PhD., Univerzitné poradenské a podporné centrum SPU v Nitre, tel.: 037/641 4754, e-mail: jana.rybanska@uniag.sk

Viac informácií pre študentov a uchádzačov o štúdium so špecifickými potrebami: Informácie pre študentov a uchádzačov o štúdium so špecifickými potrebami

Koordinátor pre študentov so špecifickými potrebami na FAPZ

doc. Ing. Klára Vavrišínová, Ústav chovu zvierat FAPZ SPU v Nitre, tel.: 037/6414800,  e-mail: Klara.Vavrisinova@uniag.sk

 

Prijímacia skúška

Prijímacie konanie na I. stupeň vysokoškolského štúdia na FAPZ SPU v Nitre sa uskutoční bez prítomnosti uchádzačov.

Uchádzači sú prijímaní podľa umiestnenia v poradovníku na základe výsledkov maturitnej skúšky (počet bodov sa určuje podľa tabuľky v prílohe*).

V prípade nedostatku uchádzačov o niektorý zo študijných programov FAPZ, môže dekan:

-        ponúknuť uchádzačom, ktorí sa neumiestnili v poradovníku na prihlásený študijný program, možnosť prijatia na alternatívny program s nižším počtom uchádzačov,

-        akceptovať výsledky prijímacieho konania na iných fakultách SPU v Nitre, resp. iných vysokých školách.

Termíny

Termín podania prihlášky (1. kolo): od 1. januára 2024 do 30. apríla  2024

Termín zasadnutia prijímacej komisie: 6. – 7. júna 2024

 

Termín podania prihlášky (2. kolo): od 1. mája 2024   do 15. júla 2024

Termín zasadnutia prijímacej komisie: 31. júla 2024

Prihláška a poplatky

Uchádzači o štúdium podávajú elektronickú prihlášku* prostredníctvom Univerzitného informačného systému SPU alebo prostredníctvom Portálu VŠ. Pri zadávaní prihlášky je možné uviesť aj alternatívny študijný program, pričom poplatok sa uhrádza iba jedenkrát.

*Do prihlášky nie je potrebné zadávať  prospech podľa koncoročného vysvedčenia v jednotlivých ročníkoch strednej školy.

 

Uchádzači zašlú do 1. júna 2024 (v prípade neskoršieho termínu maturity, môžete zaslať maturitné vysvedčenie aj po tomto termíne, avšak čo najskôr po jeho obdržaní) na študijné oddelenie fakulty:

  • Overenú kópiu maturitného vysvedčenia.

a zároveň vložia do UIS nasledovné prílohy:

  • Životopis.
  • Doklad o úhrade poplatku za prijímacie konanie*.

*v prípade, že platia uchádzači cez platobnú bránu v elektronickej prihláške, nie je potrebné.

Výška poplatku za materiálne zabezpečenie prijímacieho konania na bakalársky študijný program FAPZ pre akademický rok 2024/2025 je 35,- € za prihlášku. Poplatok zaplatíte bezhotovostne podľa návodu uvedeného v elektronickej prihláške*.

*Príkaz na úhradu vypĺňajte pozorne,  predídete tým prípadným problémom  s identifikáciou Vašej platby. Nepoužívajte platbu poštovou poukážkou.

 

KONTAKT NA ŠTUDIJNÉ ODDELENIE

Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre

Študijné oddelenie

Tr. A. Hlinku č. 2

949 76   Nitra

E-mail: studfapz@uniag.sk

Študijné referentky

Ing. Martina Vaňová, e-mail: Martina.Vanova@uniag.sk

Eva Sabová,                  e-mail: Eva.Sabova@uniag.sk

tel.: 037/641 5543

 

Ročné školné

Štandardná dĺžka štúdia*: bezplatne

* Štandardná dĺžka štúdia pre bakalársky ŠP vrátane odbornej praxe je v dennej aj externej forme štúdia najmenej tri a najviac štyri akademické roky.

 

Štúdium dlhšie ako je štandardná dĺžka študijného programu, súbežné štúdium na viacerých vysokých školách: 600,- €

 

Študijný plán

Bakalárske štúdium v dennej forme trvá 3 akademické roky. Každý akademický rok je rozdelený do dvoch semestrov – zimný semester a letný semester.

 

Plán bakalárskeho štúdia v študijnom programe manažment živočíšnej výroby - denná forma.