Ústav výživy a genomiky vznikol v roku 2021 v dôsledku reštrukturalizácie Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov. V rámci vnútornej štruktúry je ústav organizovaný do troch tematických pracovísk zameraných na výživu zvierat (Katedra výživy zvierat), výživu ľudí (Katedra výživy ľudí) a šľachtenie a genetické hodnotenie zvierat (Katedra genetiky a plemenárskej biológie). Ústav svojím personálnym zložením,  materiálno-technickým a projektovým zabezpečením v plnom rozsahu pokrýva proces vzdelávania a vedecko-výskumnú činnosť v oblasti výživy zvierat v súlade s aktuálnym genomickým prístupom používaným v šľachtiteľských postupoch zameraných na produkciu a zvyšovanie kvality živočíšnych potravín a výživy ľudí zohľadňujúc najnovšie poznatky z oblasti funkčnej genomiky človeka. V rámci pedagogického procesu pripravuje absolventov s požadovanými vedomosťami, zručnosťami a kompetenciami pre produkciu kvalitných živočíšnych potravinových zdrojov cez výživu a šľachtenie zvierat a ich využitie vo výžive ľudí, pre tvorbu a realizáciu výživových programov pri zohľadnení nutrigenomických interakcií pre zdravú výživu človeka. Profilácia ústavu umožňuje vzdelávanie študentov vo všetkých študijných programoch realizovaných na fakulte v súlade s príslušným profilom absolventov. Projektové zameranie ústavu  a prepojenie výskumu v oblastiach výživy a genomiky rozširuje  výskumný potenciál fakulty a umožňuje vytvorenie širokej medzinárodnej spolupráce a tvorby kvalitných vedeckých výstupov.

Pedagogická činnosť

Ústav výživy a genomiky zabezpečuje výučbu predmetov zameraných na význam živín vo výžive a ich stanovenie, energetickú a látkovú premenu, biochémiu a fyziológiu výživy, princípy rôznych metód úprav a konzervácie krmovín, aplikáciu systémov výživy zvierat v praxi, výučbu predmetov zameraných na výživu ľudí, prevenciu vzniku chorôb, zvlášť civilizačných pomocou správnej výživy, ako aj liečbu už vzniknutých chorôb pomocou diétnych opatrení. V rámci genetickej časti je výučba zameraná na genetiku a šľachtenie hospodárskych zvierat, biometriku a biodiverzitu hospodárskych zvierat, ale aj nutričnú genomiku a genetiku človeka s využitím informácií získaných prostredníctvom najnovších metód v oblasti genomiky.

Vyučované predmety

Vedecko výskumná činnosť

Vedecko-výskumná činnosť Ústavu výživy a genomiky podporovaná grantovými schémami APVV, VEGA, KEGA, GA SPU, ale aj dopytovo orientovanými projektami podporovanými Európskou úniou, je rozdelená do troch základných výskumných oblastí, ktoré sú charakteristické pre jednotlivé pracoviská. V oblasti výživy zvierat sú priority výskumu zamerané na zvýšenie využitia domácich zdrojov živín a energie vo výžive zvierat, zvyšovanie konverzie živín z domácich krmív a zníženie podielu importovaných komponentov, vybilancovanie výživy zvierat, a tým stimulovanie ich aktívneho zdravia a zníženie vylučovania škodlivín do prostredia, analýzu vlákninového komplexu krmív vo vzťahu k výžive zvierat, ako aj jeho využitia pre bioenergetické účely, získavanie nových poznatkov o možnostiach regulácie konzervačného fermentačného procesu; zisťovanie účinnosti rôznych nutričných aditív vo výžive zvierat na utilizáciu živín a kvalitu produkcie; zisťovanie druhového spektra a koncentrácie poľných a skladových mykotoxínov v krmivách; kvalifikovanie vonkajších a vnútorných vplyvov na stráviteľnosť živín, znižovanie environmentálnej záťaže usmernenou výživou. V rámci vedecko-výskumnej činnosti v oblasti výživy ľudí sa ústav zameriava na monitorovanie stravovacích zvyklostí vybraných populačných skupín, prevalenciu civilizačných chorôb súvisiacich s výživou, na prevenciu a liečbu výživou a správnym životným štýlom, na monitoring rizikových faktorov a hodnotenie nutričného stavu v jednotlivých populačných skupinách. Výskumná činnosť je ďalej orientovaná na overovanie účinkov bioaktívnych látok na ľudský organizmus, na štúdium významu prírodných látok s antioxidačným účinkom v rastlinných zdrojoch, na sledovanie a hodnotenie antioxidačnej aktivity rôznych rastlinných zdrojov a na ich vplyv na zdravotný stav človeka. V rámci civilizačných chorôb je výskum zameraný predovšetkým na obezitu, kardiovaskulárne choroby, diabetes mellitus, osteoporózu, potravinové alergie a intolerancie, chronické pľúcne a iné choroby. Vedecko-výskumná činnosť ústavu v oblasti šľachtenia, genetického hodnotenia a genomických analýz je zameraná na genetické hodnotenie produkčných a reprodukčných znakov hospodárskych zvierat, odhad plemenných hodnôt a šľachtenie hospodárskych zvierat, genetické hodnotenie predispozície koní pre parkúrové skákanie, hodnotenie genetickej diverzity jednotlivých plemien hospodárskych zvierat, ako aj spoločenských a divožijúcich zvierat použitím pokročilých techník genomického mapovania. V neposlednom rade je výskum zameraný aj na identifikáciu genetických faktorov v oblasti personalizovanej výživy ľudí a genetické hodnotenie predispozície obezity u ľudí.

Spolupráca s praxou

Ústav výživy a genomiky pozostávajúci z troch špecifických pracovísk poskytuje široké možnosti spolupráce s praxou zameranou na kvalitnú výživu zvierat so zameraním na dosiahnutie kvalitných živočíšnych produktov, moderné postupy zahrňujúce najnovšie poznatky z oblasti molekulárnej genetiky pre šľachtenie hospodárskych zvierat a ochranu biodiverzity živočíšnych druhov a nutričné hodnotenie inovatívnych produktov vo výžive ľudí a tvorbe diét pre špecifické skupiny ľudí, ako aj cielené poradenstvo v oblasti zdravej výživy človeka. Spolupráca pracoviska výživy zvierat s praxou je zameraná na krmovinárske firmy a poľnohospodárske podniky, kde sú aplikované najnovšie poznatky v oblasti vybalansovanej kŕmnej dávky a špecifických podmienok technologických úprav a zloženie kŕmnej dávky pre konkrétny typ zvieraťa. Špecifické pracovisko výživy ľudí aktívne spolupracuje s organizáciami a súkromnými firmami, ktorých cieľom je zdravá výživa človeka s cieľom zníženia záťaže civilizačných ochorení. S využitím moderných prístrojov poskytujú testovanie inovatívnych výživových produktov vo vybraných kohortách jedincov. V rámci špecifického pracoviska ústavu zameraného na genetiku a šľachtenie zvierat je spolupráca  zameraná na organizácie a jednotlivé zväzy chovateľov. Pracovisko zamerané na oblasť využívania genetických markerov a genomických dát poskytuje pre chovateľov cenné informácie nielen pre šľachtenie hospodárskych a spoločenských zvierat, ale aj monitorovanie a stanovenie stupňa biodiverzity v ohrozených populáciách zvierat. Pracovisko sa aktívne zapája do genetického hodnotenia hospodárskych zvierat s použitím biometrických a štatistických analýz a poskytuje poradenstvo v danej oblasti. Znalosti molekulárnych techník pri detekcií genetických markerov ako aj zložitých bioinformatických a štatistických analýz umožňujú stálu spoluprácu s jednotlivými chovateľmi na základe ich požiadaviek.

Kontakty