Výživa ľudí

Forma štúdia: externá
Stupeň štúdia: 1.
Dĺžka štúdia v rokoch: 3
Udelený akademický titul po absolvovaní študijného programu: Bc.

Uplatnenie absolventa

Ciele vzdelávania v študijnom programe Výživa ľudí  sú zamerané na prípravu absolventa, ktorý disponuje rozsiahlymi odbornými a metodologickými vedomosťami o úlohe potravinových zdrojov a význame výživy pri formovaní zdravia človeka a potravinovej bezpečnosti. Schopného sledovať a hodnotiť stav výživy človeka na základe fyziologických, genetických a metabolických funkcií, navrhovať výživové postupy výberom vhodných a nutrične hodnotných potravín s dôrazom na ich bezpečnosť. Schopného efektívne pracovať v nutričnom poradenstve a rozvíjať svoje vedomosti, zručnosti a kompetencie na druhom stupni vysokoškolského štúdia.

Vedomosti

Nosné vedomosti absolventa spočívajú v poznatkoch o anatomicko-morfologických, fyziologických, genetických a metabolických funkciách človeka, doplnených poznatkami o vplyve výživy na jeho vývoj a zdravie. Poznatky o živinách a jednotlivých zložkách v potravinových zdrojoch a princípoch správneho stravovania dopĺňajú vedomosti o biochemických zmenách pri syntéze a degradácii základných živín produkovaných v procesoch metabolizmu, o zásadách správnej prípravy pokrmov, o racionálnom stravovaní a potrebách výživy rôznych populačných skupín. Pozná základné metódy hodnotenia stavu výživy, diagnostiku nutričného stavu, hodnotenie telesnej kompozície, analýzu stravovacích návykov a chýb v stravovaní. Má základné vedomosti, návyky a praktické zručnosti v oblasti poradenstva vo výžive ľudí.

Zručnosti

Absolvent je schopný samostatne analyzovať a hodnotiť vzťahy génov pri realizácii morfologických znakov a fyziologických vlastností človeka, identifikovať nutričnú disbalanciu na základe správnej laboratórnej praxe analytického hodnotenia potravových zdrojov a základné toxikologické mechanizmy príjmu, metabolizmu, detoxikácie a eliminácie rôznych toxických látok z organizmu. Dokáže aplikovať metódy hodnotenia stavu výživy na úrovni analýzy nutričných záznamov, posúdenia telesnej kompozície a biochemických vyšetrení. Je schopný samostatne hodnotiť nutričné záznamy, odhaliť zdravotné a nutričné nedostatky, navrhnúť elementárne postupy preventívnej a liečebnej výživy výberom vhodných potravín, technologických metód a postupov pri príprave bezpečných a nutrične hodnotných pokrmov a zostaviť personalizovaný nutričný plán.

Kompetencie

Absolvent je  kompetentný s vysokým stupňom samostatnosti zhodnotiť stav výživy na základe využitia elementárnych  anamnestických, antropometrických a biochemických metód hodnotenia stavu výživy a využívať nutričné softvéry, aplikácie a prístroje pre hodnotenie stavu výživy a skríningové vyšetrenia. Pripraviť návrhy riešenia metodických, odborných a praktických problémov v oblasti výživy, zdravia, prevencie hromadných chorôb neinfekčného pôvodu a toxikologického rizika kontaminantov potravy. Samostatne a flexibilne dokáže prezentovať riešenia vlastnými poznatkami a stanoviskami. Je schopný efektívne pracovať v nutričnom poradenstve. Vedomosti zručnosti a kompetencie je schopný rozvíjať na druhom stupni vysokoškolského štúdia.

Uplatnenie absolventa

Absolventi bakalárskeho študijného programu sa môžu uplatniť v poľnohospodárskych podnikoch rôznych foriem, najmä podnikoch s výrobou potravín rastlinného aj živočíšneho pôvodu, v potravinárskych podnikoch a akciových spoločnostiach, podnikoch spoločného stravovania, kontrolných inštitúciách, organizáciách pre vnútorný a medzinárodný obchod s poľnohospodárskymi produktmi a potravinami, distribučných spoločnostiach v oblasti potravín, ako aj v osvete, reklame, školách a vedeckých inštitúciách. Uplatnenie v praxi závisí tiež aj od individuálnych schopností a aktivity samotného absolventa pri hľadaní zamestnania.

Z hľadiska uplatnenia je absolvent po ukončení bakalárskeho štúdia spôsobilý a schopný sledovať nové poznatky vo vlastnom študijnom odbore, ale aj v príbuzných odboroch. Teoretické vedomosti a praktické zručnosti absolventov 1. stupňa štúdia poskytujú široké možnosti ich uplatnenia. Uplatnenie v praxi závisí tiež aj od individuálnych schopností a aktivity samotného absolventa pri hľadaní zamestnania Primárne je však absolvent pripravený na pokračovanie štúdia na 2. stupni nadväzujúceho študijného programu. Na SPU v Nitre môže v rámci odboru pokračovať v štúdiu na 2. stupni študijného programu Výživa ľudí

Podmienky prijatia

ZÁKLADNÉ PODMIENKY PRIJATIA NA ŠTÚDIUM

Základnou podmienkou prijatia na štúdium je získanie úplného stredného vzdelania, alebo úplného stredného odborného vzdelania ukončeného maturitou.

Ak ide o osoby, ktorým bol udelený azyl, poskytnutá doplnková ochrana alebo poskytnuté dočasné útočisko, túto podmienku možno preukázať čestným vyhlásením a testom všeobecných študijných predpokladov. Tézy, termíny a spôsob realizácie overenia všeobecných študijných predpokladov budú uchádzačom, na ktorých sa daná požiadavka vzťahuje, vopred oznámené.

Ďalšie podmienky prijatia na štúdium

INFORMÁCIE PRE ZAHRANIČNÝCH UCHÁDZAČOV

Uchádzač, ktorý skončil štúdium na uznanej strednej škole v zahraničí musí okrem prihlášky predložiť úradne overené rozhodnutie o uznaní dokladu o vzdelaní vydané príslušným orgánom v Slovenskej republike (regionálnym úradom školskej správy v sídle kraja, alebo Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR) v zmysle zákona č. 422/2015 Z. z. o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií.

Rozhodnutie o uznaní dokladu o vzdelaní vydáva príslušný Regionálny úrad školskej správy podľa miesta trvalého pobytu uchádzača. Postup pri vybavovaní uvedených dokladov je uvedený na webovom sídle Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR

https://www.minedu.sk/uznavanie-ukonceneho-vzdelania-na-zakladnych-a-strednych-skolach/. V prípade zahraničného uchádzača bez udeleného pobytu v SR rozhodnutie vydáva Regionálny úrad školskej správy v Nitre, J. Vuruma 1, 949 01 Nitra žiadosť o uznanie dokladu o vzdelaní.

Zahraniční uchádzači (výnimkou sú uchádzači z Českej republiky), ktorí budú na SPU v Nitre študovať študijný program poskytovaný v slovenskom jazyku, musia povinne absolvovať online test zameraný na zistenie úrovne ich jazykovej spôsobilosti zo slovenského jazyka. Testovanie zabezpečuje Centrum jazykov SPU v Nitre v dvoch termínoch: 28. mája 2024 a 23. júla 2024.

Na základe výsledkov testu bude uchádzačovi vydané potvrdenie o úrovni jeho jazykovej spôsobilosti (úrovne podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazyky). Test a potvrdenie sú spoplatnené (test: 20,- €, potvrdenie: 10,- €).

Ak úroveň jazykovej spôsobilosti uchádzača o štúdium bude nižšia ako A1, uchádzač nebude na štúdium prijatý.

Ak úroveň jazykovej spôsobilosti uchádzača bude A1, uchádzač splnil jednu z podmienok prijatia na štúdium, avšak bude povinný absolvovať 30 hodinový platený kurz slovenského jazyka organizovaný Centrom jazykov SPU v Nitre (poplatok za kurz: 120,- €). Kurz bude prebiehať v dňoch 26. augusta 2024 – 6. septembra 2024. Po ukončení kurzu bude uchádzačovi vydané potvrdenie o jeho absolvovaní.

Ak úroveň jazykovej spôsobilosti uchádzača bude A2 a viac, uchádzač splnil jednu z podmienok prijatia na štúdium.

Podrobné informácie o teste a o kurze sú uvedené na webovej stránke Centra jazykov: https://cj.uniag.sk/sk/domov/

Uchádzači o štúdium so špecifickými potrebami

Univerzitné poradenské a podporné centrum SPU v Nitre (UPaPC) zabezpečuje psychologické poradenstvo pre všetkých študentov univerzity, ako aj koordinačnú činnosť pre študentov a uchádzačov o štúdium so špecifickými potrebami.

Univerzitná koordinátorka pre študentov a uchádzačov so špecifickými potrebami na SPU v Nitre Mgr. et Mgr. Jana Rybanská, PhD., Univerzitné poradenské a podporné centrum SPU v Nitre, tel.: 037/641 4754, e-mail: jana.rybanska@uniag.sk

Viac informácií pre študentov a uchádzačov o štúdium so špecifickými potrebami: Informácie pre študentov a uchádzačov o štúdium so špecifickými potrebami

Koordinátor pre študentov so špecifickými potrebami na FAPZ

doc. Ing. Klára Vavrišínová, Ústav chovu zvierat FAPZ SPU v Nitre, tel.: 037/6414800,  e-mail: Klara.Vavrisinova@uniag.sk

 

Prijímacia skúška

Prijímacie konanie na I. stupeň vysokoškolského štúdia na FAPZ SPU v Nitre sa uskutoční bez prítomnosti uchádzačov.

Uchádzači sú prijímaní podľa umiestnenia v poradovníku na základe výsledkov maturitnej skúšky (počet bodov sa určuje podľa tabuľky v prílohe*).

V prípade nedostatku uchádzačov o niektorý zo študijných programov FAPZ, môže dekan:

-        ponúknuť uchádzačom, ktorí sa neumiestnili v poradovníku na prihlásený študijný program, možnosť prijatia na alternatívny program s nižším počtom uchádzačov,

-        akceptovať výsledky prijímacieho konania na iných fakultách SPU v Nitre, resp. iných vysokých školách.

Termíny

Termín podania prihlášky (1. kolo): od 1. januára 2024 do 30. apríla  2024

Termín zasadnutia prijímacej komisie: 6. – 7. júna 2024

 

Termín podania prihlášky (2. kolo): od 1. mája 2024   do 15. júla 2024

Termín zasadnutia prijímacej komisie: 31. júla 2024

Prihláška a poplatky

Uchádzači o štúdium podávajú elektronickú prihlášku* prostredníctvom Univerzitného informačného systému SPU alebo prostredníctvom Portálu VŠ. Pri zadávaní prihlášky je možné uviesť aj alternatívny študijný program, pričom poplatok sa uhrádza iba jedenkrát.

*Do prihlášky nie je potrebné zadávať  prospech podľa koncoročného vysvedčenia v jednotlivých ročníkoch strednej školy.

 

Uchádzači zašlú do 1. júna 2024 (v prípade neskoršieho termínu maturity, môžete zaslať maturitné vysvedčenie aj po tomto termíne, avšak čo najskôr po jeho obdržaní) na študijné oddelenie fakulty:

  • Overenú kópiu maturitného vysvedčenia.

a zároveň vložia do UIS nasledovné prílohy:

  • Životopis.
  • Doklad o úhrade poplatku za prijímacie konanie*.

*v prípade, že platia uchádzači cez platobnú bránu v elektronickej prihláške, nie je potrebné.

Výška poplatku za materiálne zabezpečenie prijímacieho konania na bakalársky študijný program FAPZ pre akademický rok 2024/2025 je 35,- € za prihlášku. Poplatok zaplatíte bezhotovostne podľa návodu uvedeného v elektronickej prihláške*.

*Príkaz na úhradu vypĺňajte pozorne,  predídete tým prípadným problémom  s identifikáciou Vašej platby. Nepoužívajte platbu poštovou poukážkou.

 

KONTAKT NA ŠTUDIJNÉ ODDELENIE

Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre

Študijné oddelenie

Tr. A. Hlinku č. 2

949 76   Nitra

E-mail: studfapz@uniag.sk

Študijné referentky

Ing. Martina Vaňová, e-mail: Martina.Vanova@uniag.sk

Eva Sabová,                  e-mail: Eva.Sabova@uniag.sk

tel.: 037/641 5543

 

Ročné školné

Štandardná dĺžka štúdia*: 500,- €

* Štandardná dĺžka štúdia pre bakalársky ŠP vrátane odbornej praxe je v dennej aj externej forme štúdia najmenej tri a najviac štyri akademické roky.

 

Štúdium dlhšie ako je štandardná dĺžka študijného programu, súbežné štúdium na viacerých vysokých školách: 600,- €

 

Študijný plán

Bakalárske štúdium v externej forme trvá 3 akademické roky. Každý akademický rok je rozdelený do dvoch semestrov – zimný semester a letný semester.

 

Plán bakalárskeho štúdia v študijnom programe výživa ľudí - externá forma.