Svetový deň výživy
16.10.2025
Svetový deň výživy pripomína význam prístupu k výživnej strave pre všetkých
Svetový deň výživy, ktorý sa každý rok oslavuje 16. októbra, zvyšuje povedomie o bezpečnosti potravín a význame prístupu k výživnej strave pre všetkých ľudí na svete. Čo je jeho podstatou sme si pripomenuli s doktorkou Petrou Lenártovou z Ústavu výživy a genomiky Fakulty agrobiológie e potravinových zdrojov SPU v Nitre.
Prečo ešte je tento deň dôležitý a o čom hovorí?
Pretože výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Myšlienkou Svetového dňa výživy, vyhláseného Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo FAO, je dosiahnuť zdravú výživu vo svete a nulový hlad. Tohtoročnou témou je „Bezpečná, mierová a prosperujúca budúcnosť založená na potrave“.
Akú sú dôsledky zlej výživy?
Zlá výživa (malnutrícia) predstavuje hlavný rizikový faktor úmrtnosti na svete na neprenosné ochorenia, najmä kardiovaskulárne, diabetes (cukrovka) druhého typu či niektoré typy rakoviny. Nesprávne stravovacie návyky predstavujú pätinu úmrtí na svete, zaťažujú rozpočty rezortu zdravotníctva. Obezita a rôzne iné formy nesprávneho stravovania v súčasnosti postihujú každého druhého človeka. Cieľom programu OSN je dosiahnuť zníženie energetického príjmu, príjmu tukov, najmä živočíšnych, ďalej cholesterolu, sacharidov a soli v strave. Základom zdravého fungovania ľudského organizmu je vyvážená a kvalitná potrava.
Čo by mala obsahovať? Aké potraviny sú dobré pre náš organizmus?
Neexistuje jediné odporúčanie rovnaké pre všetkých. Každý z nás je individuálny vzhľadom aj výzorom, genetickými predispozíciami aj metabolickými procesmi v našom organizme. A tie sú veľmi špecifické, zložité a výnimočné. Aj z tohto dôvodu sme na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre zriadili Výživovú poradňu OptiBody pre verejnosť, kde poskytujeme poradenstvo založené na aktuálnych vedeckých výskumoch a dodržiavaní kontinuity medzi dôležitými zložkami – poľnohospodárstvom a prvovýrobou – potravinárstvom a technológiou – výživou a zdravím. K všeobecným zásadám zdravej výživy však patrí pravidelná strava, znížiť príjem soli na 5 g denne, obmedziť konzumáciu jedál a nápojov s pridaným cukrom, vhodná je denná konzumácia ovocia a zeleniny (5 – 7 porcií), dodržiavanie pitného režimu, aspoň dva litre tekutín denne - ideálne čistú vodu, bylinkové nesladené čaje, čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny. Treba zvýšiť príjem vlákniny, celozrnného pečiva, cestovín a celozrnných obilnín, nahradiť stužené tuky panenskými rastlinnými olejmi, vyberať rôznorodé bielkoviny, ktoré zahŕňajú ryby, chudé mäso a hydinu, vajíčka, strukoviny, orechy a semená. Tiež zvýšiť príjem nízkotučného mlieka a mliečnych výrobkov, vyberať si menšie porcie jedla. Jednoducho povedané, dodržiavať pestrosť, striedmosť a vyváženosť v stravovaní.
Vráťme sa ešte k téme roka 2025. Čo zdôrazňuje a aké máte v súvislosti s ňou tipy pre každého?
V prvom rade je dôležité spoločné úsilie na celosvetovej úrovni na riešenie výziev v oblasti potravín a poľnohospodárstva. Nadväzovať na úlohu potravinovej bezpečnosti pri budovaní mierovejších a stabilnejších spoločností. Zamerať sa na udržateľné poľnohospodárstvo, ktoré podporuje rast a zároveň chráni životné prostredie. Zabezpečiť prístup k výživnému a bezpečnému jedlu pre všetkých ľudí na planéte. Jedlo, ktoré si vyberieme a spôsob, akým ho konzumujeme, ovplyvňuje naše zdravie a zdravie našej planéty. Pokiaľ ide o tipy pre každého, odporúčam vyberať si lokálne potraviny, sezónne a čerstvé ovocie a zeleninu, šetriť vodou, neplytvať jedlom a nakupovať udržateľne.
Zdroj: Poľnohospodár napísal Renáta Chosraviová