Cesta k zdravej a vedomostnej spoločnosti – Kompendium o výžive s podporou Nadácie SPP
20.05.2025
Pracovníci Ústavu výživy a genomiky (ÚVG, FAPZ SPU v Nitre) realizovali od marca do mája 2025 v rámci projektu Nadácie SPP ,,InnovaCell Nutrition Lab – inovácie výskumu a intenzifikácia kvality vzdelávania v oblasti Výživy ľudí“, viacero edukačných aktivít s využitím interaktívnych prvkov. V uvedenom období bolo zorganizované Kompendium odborných poznatkov v oblasti Výživy ľudí, ktoré významne prispelo k zlepšeniu informovanosti, odbornej úrovne a vzdelávania študentov. Podľa slov garantky projektu Ing. Z. Kňažickej, PhD. (VKS IIa), záujmové prednášky s odborníkmi výrazne podporili komunitné aj verejné vzdelávanie, popularizáciu vedy a zároveň posilnili kreatívne myslenie, ktoré je nevyhnutné pre rozvoj vedomostnej spoločnosti zaujímajúcej sa o poradenstvo, výživu, stravovanie a zdravý životný štýl. Zrealizované prednášky, praktické intervencie a ďalšie aktivity prispeli k implementácii najnovších poznatkov vedy a výskumu do edukačného procesu, poukázali na ich praktické využitie a zdôraznili potrebu rozvoja zručností v súlade s reálnymi požiadavkami z praxe.
V rámci odborného programu kompendia sa dňa 25.03.2025 uskutočnila prednáška Bc. Evy Blaho, zakladateľky, riaditeľky a odbornej garantky programu „Skutočne zdravá škola“, ktorá sa zamerala na zdravú výživu detí a matiek ako aj na projekty ohľadom vzdelávania pre udržateľné stravovanie a prevencie školského stravovania. Dňa 03.04.2025 vystúpila doc. Ing. Eva Ivanišová, PhD. z Ústavu potravinárstva (FBP SPU v Nitre), vedecko-výskumná pracovníčka Výskumného centra AgroBioTech, s prednáškou na tému „Fortifikácia a výroba inovatívnych potravín“, v rámci ktorej prezentovala aj praktické ukážky atraktívnych a netradičných produktov. Následne, dňa 08.04.2025 sa uskutočnila prednáška Ing. Marty Prnovej, PhD., vedeckej pracovníčky zo SAV v Bratislave, z Centra experimentálnej medicíny SAV, v. v. i., z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie, na tému „Prírodné vs. syntetické látky“, ktorá priblížila problematiku nutričných doplnkov, liekov, klinického skúšania a zaujímavosti z praxe. V sérii prednášok pokračovala dňa 15.04.2025 PhDr. Alena Gregušová, PhD. z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Nitre, vedúca Odboru hygieny detí a mládeže. Vo svojej prednáške predstavila činnosť RÚVZ, ako aj odborné aktivity súvisiace s verejným zdravím a prevenciou ochorení. Okrem odborných prednášok boli realizované aj intervencie zamerané na zlepšenie zdravotného stavu populácie. Spolupráca s Mestským mládežníckym hokejovým klubom Nitra umožnila zhodnotiť telesnú kompozíciu a vybrané nutrično-zdravotné parametre u žiakov športových hokejových tried. Tieto aktivity realizovali Ing. J. Kopčeková, PhD. a doc. Ing. K. Fatrcová Šramková, PhD. V rámci inovácií vo vzdelávaní bol osobitný dôraz kladený na rozvoj praktických cvičení, ktoré podporili aplikáciu poznatkov do praxe. Pod vedením mentoriek Mgr. E. Kováčikovej, PhD. a Ing. Z. Kňažickej, PhD., študenti riešili inovatívne zadania a rozvíjali si praktické zručnosti prostredníctvom vedomostí (knowledge) – zručností (skills) – kompetencií (competences), ktoré im pomôžu uplatniť sa v budúcej profesnej praxi.
Prepojenie týchto aktivít s kontinuálnym a moderným aktivačným vzdelávaním umožnilo študentom rozvíjať existujúce zručnosti a nadobudnúť nové kompetencie, ktoré sú kľúčové pre odborný rast a zvýšenie ich konkurencieschopnosti na trhu práce. Vzdelávanie v oblasti výživy je investíciou do zdravšej budúcnosti – pre jednotlivca aj celú spoločnosť.
Realizátori projektu vyjadrujú poďakovanie Nadácii SPP za podporu a všetkým zúčastneným odborníkom za ich cenný prínos k vzdelávaniu a popularizácii vedy.