Deň mlieka pre stredoškolákov Strednej priemyselnej školy potravinárskej
29.05.2025
Pri príležitosti Medzinárodného dňa mlieka pripadajúceho na tretí májový utorok každoročne zorganizovali naši OptiBoďáci a kolegovia z Ústavu výživy a genomiky a Ústavu chovu zvierat podujatie „Deň mlieka pre stredoškolákov“, ktoré sa uskutočnilo dňa 23.05.2025. Cieľom akcie bola osveta a propagácia konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Zámerom akcie bolo poukázať a vyzdvihnúť ich biologickú hodnotu, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať mladých ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej konzumácie. Súčasťou aktivity bola interaktívna prezentácia rôznych druhov mlieka (kravské, ovčie) a mliečnych výrobkov spojená s degustáciou a poskytnutím základných informácií o ich význame vo výžive človeka, špecifickom nutričnom zložení, rizikách ich absencie vo výžive rôznych populačných skupín a možnostiach náhrady nemliečnymi rastlinnými alternatívami. Súčasťou akcie boli prednáškové bloky zamerané na témy ako Mlieko – prirodzená súčasť nášho života od prvého nádychu a ako súčasť zdravého taniera (doc. Ing. Martina Gažarová, PhD.), Rastlinné náhrady mlieka a mliečnych výrobkov (Ing. Petra Lenártová, PhD.) a Mliečny power-up: od mlieka po suplement – mýty a fakty (Ing. Laura Hačková – doktorandka). Prednáškový blok vystriedala prestávka spojená s mliečnym a alternatívnym občerstvením, po ktorom nasledoval workshopový poobedný program zameraný na spektrum aktivít, ako napríklad určovanie nutričnej hodnoty mliečnych výrobkov pomocou Nutri-score, tvorba zdravých mliečnych tanierov, zdravých a nezdravých fashion outfitov, nechýbal ani vedomostný mliečny kvíz a hodnotenie telesnej stavby člena súťažného tímu. Netradičnou aktivitou bolo senzorické určovanie mliečnych a nemliečnych (rastlinných náhrad) výrobkov naslepo pod vedením Ing. Jakuba Sitkeya, PhD.
Podujatie bolo príležitosťou premostiť spoluprácu a aktivity medzi študentmi strednej a vysokej školy s profiláciou na potraviny a výživu človeka. Do aktivity boli opäť zapojení študenti študijného programu Výživa ľudí (Bc. Zuzka Pastrnáková, Bc. Barborka Švecová, Bc. Matúš Korbel), ktorí významnou mierou prispeli k úspešnej realizácii podujatia, za čo im patrí veľká vďaka.
Deň mlieka pre stredoškolákov bol podporený aj realizáciou projektu APVV-22-0206 Toxikologické a nutričné aspekty ovčích produktov vo vzťahu k zdraviu človeka: podpora chovu oviec a zvýšenia konzumácie ovčích produktov na Slovensku a projektu APVV-18-0227 Toxické a esenciálne prvky v mlieku a mliečnych výrobkoch: zdroje, koncentrácie a význam pre zdravie človeka, ktorých garantom je prof. Ing. Róbert Toman, Dr.
Osobitné poďakovanie patrí Kreatívnemu centru SPU, ktorého nádherné a interaktívne priestory významnou mierou prispeli k prezentácii našej práce a našej Alma mater. O to viac nás teší, že sme svojím podujatím mohli zahájiť druhý rok pôsobenia Kreatívneho centra.
Naše poďakovanie patrí rovnako aj sponzorom podujatia, spoločnosti DANONE, spol. s r.o., LIDL a Ovčej farme Bukovina za rôznorodé spektrum produktov, vďaka ktorým bol program neskutočne obohatený a efektívny.
Veríme, že študentov naše podujatie zaujalo a prispelo k motivácii ozdraviť jedálničky nielen mladej generácie.
Za kolektív,
doc. Ing. Martina Gažarová, PhD.