Deň otvorených dverí na FAPZ
20.02.20203. a 14. februára 2020 Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov otvorila dvere svojich pracovísk pre všetkých záujemcov o štúdium.
- a 14. februára 2020 Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov otvorila dvere svojich pracovísk pre všetkých záujemcov o štúdium. Na úvod, v aule SPU v Nitre, privítal návštevníkov dekan doc. Ing. Peter Ondrišík, PhD. a prodekan pre výchovno-vzdelávaciu činnosť Ing. Ján Gažo, PhD., ktorý predstavil možnosti štúdia na fakulte, študijné programy, podmienky prijímacieho konania a uplatnenie absolventov v praxi. Ing. Terézia Hegerová sa vo svojej prednáške venovala študentskému životu na fakulte a ponuke kultúrnych, záujmových či športových aktivít na univerzite.
Na základe záujmu si návštevníci naplánovali ďalší program. Vybrali si konkrétne katedry garantujúce bakalárske študijné programy a zúčastnili sa zaujímavých aktivít pozostávajúcich z odborných prednášok, interaktívnych prehliadok, praktických ukážok a cvičení zameraných nielen na študijné programy a vyučované predmety, ale predovšetkým na vlastné výskumné aktivity. Študentov stredných škôl oslovili prednášky z oblasti rastlinnej produkcie na témy: každodenná udržateľnosť, pôda nás živí, nie je tráva ako tráva, po stopách DNA, svet semien pod lupou a životné prostredie, vážne – nevážne. Z oblasti živočíšnej produkcie to boli prednášky: záhady zoológie a vedia sa hospodárske zvieratá slušne správať? Prednáškový program dopĺňali prehliadky Univerzitného vivária, Mini zoo, Výskumného centra AgroBioTech SPU a Jazdeckého centra Katedry špeciálnej zootechniky. Návštevníkom sa predstavili so svojimi operencami aj Sokoliari Sv. Svorada.
V rámci praktických činností programu sa záujemci zoznámili so softvérom na tvorbu zdravého jedálnička, zahrali si mini-golf, vyskúšali si izoláciu DNA rastlín, prezreli si exponáty najvýznamnejších chorôb a škodcov poľných a záhradníckych rastlín, absolvovali rýchlokurz mikroskopovania, vyskúšali si spracovanie šupín rýb, prezreli si ukážky anatomických preparátov zvierat a ich prípravu, zoznámili sa so základnými molekulovo-genetickými analýzami používanými pre genotypizáciu hospodárskych zvierat a zisťovali, akú energiu majú krmivá a potraviny. Počas náročného dopoludnia si návštevníci mohli oddýchnuť pri šálke kávy a čaju v AgroBioKine.
Podujatím záujemcov sprevádzali študenti III. stupňa univerzitného štúdia na FAPZ SPU.