Projekt EUROPEAN SOLIDARITY CORPS
13.02.2020Členovia nášho tímu sú takmer všetci absolventi alebo študenti SPU v Nitre a zároveň pôsobia ako dobrovoľníci v George Science, o. z., ktoré organizuje mimoškolské vzdelávanie pre deti formou krúžkov, alebo workshopov zameraných na vedné odbory ako je chémia, fyzika, informatika.
Členovia nášho tímu sú takmer všetci absolventi alebo študenti SPU v Nitre a zároveň pôsobia ako dobrovoľníci v George Science, o. z., ktoré organizuje mimoškolské vzdelávanie pre deti formou krúžkov, alebo workshopov zameraných na vedné odbory ako je chémia, fyzika, informatika. Počas 2 rokov realizácie vedeckých workshopov a krúžkov pre deti vo veku od 5 -12 rokov sme zaznamenali častú a opakovanú nevedomosť detí o pôvode, zložení a výživovej hodnote potravín, deti nepoznali potraviny z ľahko dostupných zdrojov, nevedeli často krát odpovedať na otázku ako sa vyrába chlieb, na otázku aké druhy mlieka poznáme žiadne z detí neodpovedalo, že poznáme kravské, ovčie a kozie mlieko. Odpovede detí boli napr. „ kokosové, nízkotučné, tučné a iné...„ Odpovede detí boli pre nás alarmujúce a to nás podnietilo sa zamyslieť nad tým ako by sme mohli tento problém zlepšiť. Situáciu ďalej negatívne ovplyvňuje málo pohybu detí vo voľnom čase, nedostatočná prevencia v oblasti zdravia a zdravej výživy a nesprávne stravovacie návyky žiakov. Zároveň vnímame u detí potrebu a chuť zúčastňovať sa vedeckých workshopov, kde si môžu sami vyskúšať rôzne zábavné experimenty. Zo skúsenosti vieme, že deti sa na workshopy tešia a hravou formou sa učia nové poznatky. Do projektu sa zapojili študenti a absolventi bakalárskeho a doktorandského štúdia Fakulty agrobiológie a potravinárskych zdrojov v Nitre. Pokladajú za nevyhnutné šíriť osvetu a zároveň sa pokúsiť zmeniť zaužívané spôsoby ľudí v oblasti zdravia, zdravej výživy, správneho výberu potravín a vyvrátenie niektorých mýtov o rastlinných a živočíšnych komoditách. Zároveň si myslíme, že začať zdravý spôsob života u detí v mladšom školskom veku je najlepší spôsob ako sa pokúsiť o zmenu návykov ďalšej generácie. Pretože si myslíme, že ísť príkladom je najlepšia voľba.
PROJEKTOVÉ AKTIVITY: 6 WORKSHOPOV pre deti vo veku od 8 do 12 rokov. Workshopy budú zostavené z vedeckých experimentov zamerané na potraviny, hry a zábavné úlohy, vedú ich študenti SZŠ za asistencie lektorov z FAPZ SPU ( Bc. Nikola Foltinová (med), Ing. Martin Janíček, PhD. (mlieko), Ing. Renata Kolláthová (ovocie), Bc. Martin Pavlovič (obilniny)).
CIELE PROJEKTU A OČAKÁVANÉ VÝSLEDKY
Zvýšiť angažovanosť študentov stredných odborných škôl v oblasti zapájania sa do lektorských aktivít v oblasti zdravia, zdravého životného štýlu s dôrazom na pôvod a zloženie potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Posilniť záujem ľudí o aktuálne problémy súčasnej spoločnosti a o pomoc iným z oblasti zdravia a zdravej výživy. Zlepšenie komunikačných a prezentačných zručností lektorov a organizátorov
Pozitívny dopad k procesu autoevalvácie škôl. Deti sa naučia správne identifikovať a rozlíšiť potraviny z lokálne dostupných zdrojov. Viac ako 70 % deti dokáže interpretovať pôvod potravín.
Koordinátor projektu: Ing. Jana Gočárová, MBA
mobil: +421908 646 750 | mail: gocarova.jana@gmail.com | www.georgescience.com