Hľadáme dobrovoľníčky do klinickej štúdie
18.04.2024Ústav výživy a genomiky v spolupráci s Ústavom chovu zvierat a s podporou APVV projektu „Toxikologické a nutričné aspekty ovčích produktov vo vzťahu k zdraviu človeka
Ústav výživy a genomiky v spolupráci s Ústavom chovu zvierat a s podporou APVV projektu „Toxikologické a nutričné aspekty ovčích produktov vo vzťahu k zdraviu človeka: podpora chovu oviec a zvýšenia konzumácie ovčích produktov na Slovensku“ (APVV-22-0206 ) realizuje klinickú štúdiu zameranú na sledovanie vplyvu pravidelnej konzumácie ovčieho jogurtu na vybrané ukazovatele zdravia a nutričného a hormonálneho statusu konzumentov
- Kritéria výberu: ženy z bežnej populácie vo vekovej kategórii nad 40-55 rokov bez prítomnosti závažných ochorení, špeciálnych diétnych režimov a medikamentóznej liečby
- Realizácia klinickej štúdie: termín zahájenia štúdie a jej trvanie – máj až jún 2024 (6-8 týždňov)
- Intervencia:
denná konzumácia 1 ks jogurtu z ovčieho mlieka v trvaní 6-8 týždňov
- Podmienky klinickej štúdie:
- pred zahájením konzumácie bude probandom odobratá prvá vzorka venóznej krvi a podstúpia prvé antropometrické meranie podľa stanoveného časového harmonogramu,
- po ukončení konzumácie (po 6-8 týždňoch) prebehne druhý odber krvi a merania, po 8 týždňoch tretí odber a merania,
- probandi počas realizácie štúdie vyplnia podrobný 7-dňový nutričný protokol, ktorý odráža ich bežné stravovacie návyky a zvyklosti,
- súčasťou štúdie bude aj vyplnenie dotazníka zameraného na stravovanie, pitný režim, pohybovú aktivitu a celkový životný štýl.
V PRÍPADE ZÁUJMU A OCHOTY PODPORIŤ VÝSKUM KONTAKTUJTE:
doc. Ing. Martina Gažarová, PhD. – martina.gazarova@uniag.sk 037/ 641 4210
Ing. Jana Kopčeková, PhD. – jana.kopcekova@uniag.sk 037/641 4225
Ing. Petre Lenártová, PhD. – petra.lenartova@uniag.sk 037/641 4246