MUDr. Peter Chlebo – chyby v stravovaní a nadváha
05.12.2017Prinášame vám exkluzívny rozhovor s lekárom a hlavou Katedry Výživy ľudí, MUDr. Petrom Chlebom. V dnešnej prvej časti rozhovoru presne vystihne podstatu chýb v stravovaní našej populácie. Vysvetlí vám aj ako vplýva to čo jeme, ako a kedy jeme na telesnú hmotnosť človeka.
„Odbúravanie tukových zásob v prípade potreby je veľmi náročné. Organizmus radšej siahne po iných dostupných zdrojoch energie v organizme, ako sú napr. plazmatické bielkoviny alebo samotné svaly a tukových zásob sa nedotkne.“
Prinášame vám exkluzívny rozhovor s lekárom a hlavou Katedry Výživy ľudí, MUDr. Petrom Chlebom. V dnešnej prvej časti rozhovoru presne vystihne podstatu chýb v stravovaní našej populácie. Vysvetlí vám aj ako vplýva to čo jeme, ako a kedy jeme na telesnú hmotnosť človeka. A ako to môžete napraviť.
Pán doktor, prosím predstavte sa. Kto ste, ako dlho a čím sa zaoberáte, a kde pôsobíte?
Vyštudoval som všeobecné lekárstvo na LF UK Bratislava a následne na to som získal dve atestácie z anesteziológie a intenzívnej medicíny. Počas svojej praxe som 6 rokov pôsobil vo Fakultnej nemocnici UK Karlovej v Plzni na Klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny. Bol som primárom Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny v NsP Leviciach a dlhé roky som pôsobil aj v záchrannej službe, kde som bol určitú dobu i riaditeľom Záchrannej služby v Leviciach.
V súčasnej dobe ešte stále vykonávam lekársku prax ako anesteziológ-intezivista na Oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny v Špecializovanej nemocnici sv. Svorada Zobor, n.o., v Nitre. Už počas mojej anesteziologickej praxe som sa musel venovať výžive kriticky chorých pacientov.
Výživa mi však tak učarovala, že nakoniec som sa jej začal venovať naplno. Už 13 rokov pracujem na Katedre výživy ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde som v súčasnosti aj vedúcim katedry.
Z katedry Výživy ľudí, na ktorej pôsobíte vychádzajú absolventi inžinieri výživy, ktorí sú spôsobilí na odborné nutričné poradenstvo.
Vie ich verejnosť v praxi odlíšiť od poradcov, ktorí majú ukončený len kurz výživy alebo nemajú vzdelanie v oblasti výživy žiadne?
Je to zložitá otázka. Odlíšenie je veľmi ťažké, ale je to možné. Myslím si však, že naši absolventi majú hlboké znalosti vo veľmi širokom rozsahu výživy, čo je možné zistiť pri konkrétnom rozhovore s nimi o výžive. Prejaví sa to v tom, že naši absolventi dokážu dostatočne odborne a aj do hĺbky analyzovať problémy týkajúce sa výživy, s ktorými za nimi prídete.
Ďalšou vecou, ktorou sa odlišujú od ľudí, ktorí majú ukončený len kurz výživy alebo nemajú žiadne vzdelanie v oblasti výživy je ten, že naši absolventi na základe svojich vedomostí nesľubujú vzdušné zámky (napr. o chudnutí alebo o náraste svalovej hmoty a okamžité zlepšenie postavy), ale ponúkajú klientom reálne možnosti.
Taktiež sa u našich absolventoch nestretnete s tým, aby hneď v popredí ponúkali „určite účinné“ výživové doplnky. Ale snažia sa výživové problémy klientov riešiť v prvom rade analýzou a následnou zmenou stravovacích zvyklostí a životného štýlu. Každý si však musí urobiť úsudok sám.
Povedzte nám aké sú najväčšie chyby v stravovaní Slovákov?
Tých chýb je viacej. Ja za najväčšiu chybu považujem nevyrovnaný príjem a výdaj energie. Stále prijímame viac energie obsiahnutej v jedle ako vydávame. A ten výdaj to nie je len cvičenie. To je aj práca.
Dnes je naša práca oveľa viacej sedavá s minimálnym výdajom energie, avšak konzumujeme potraviny s veľkou hustotou energie. Sú nabité kalóriami (často tzv. prázdnymi kalóriami – t.j. najmä cukrami, ktoré okrem energie neposkytujú nič iné a tzv. skrytými tukmi – t.j. tukmi, ktoré sa do jedál pridávajú v dôsledku technologických procesov).
Ďalšou chybou je zlý timing (časovanie) príjmu potravy. My ani nemusíme skonzumovať za deň viacej energie ako potrebujeme. Ale ak ju skonzumujeme v nevhodnom čase, tak to môže mať nepriaznivý efekt, a to nielen na našu telesnú stavbu, ale i na naše zdravie. Uvediem príklad.
Ak celý deň nič nejeme (alebo jeme iba minimálne), lebo „údajne nemáme čas“, tak keď potom sa večer najeme a zjeme všetky tie kalórie, ktoré sme mali rozpočítané na celý deň a za tým už nenasleduje žiadny výdaj energie. Tak organizmus nemá inú možnosť ako skonzumované kalórie uložiť do zásob – do tukových zásob.
Bohužiaľ odbúravanie týchto tukových zásob v prípade potreby je veľmi náročné a organizmus radšej siahne po iných dostupných zdrojoch energie v organizme, ako sú napr. plazmatické bielkoviny alebo samotné svaly a tukových zásob sa nedotkne.
Je preto nutné stravu prijímať v pomerne pravidelných časových úsekoch (cca každé 2-3 hod) a v menších dávkach, aby bol náš organizmus schopný zužitkovať prijatú energiu, ktorú zároveň aj vzápätí vydá a tým je zabezpečený aj vyrovnaný príjem a výdaj energie.
Problémom je aj to, že veľká časť populácie konzumuje nevhodné potraviny. Príčin je viacero, ale za také hlavné si myslím, že môžeme považovať:
- finančnú nedostupnosť zdraviu prospešných potravín,
- nízka úroveň vedomostí o úlohe a význame potravín pre zdravie človeka a
- neochota vzdať sa pôžitkárstva.
A ako posledný významný problém pri stravovaní Slovákov je to že, stále viac Slovákov chce praktikovať rôzne, často aj vedecky nepodložené alternatívne spôsoby výživy.
A stále viac a viac Slovákov verí viac „bulvárnym zaručene osvedčeným výkrikom módy v stravovaní“ ako adekvátnym a odborne erudovaným radám odborníkov na výživu.
Napriek vysokej dostupnosti zdravých potravín, obezita u nás na Slovensku stúpa. Prečo?
Na túto otázku som čiastočne odpovedal už v predchádzajúcej otázke. Doplním ešte to, že naša populácia nie je ochotná nič obetovať.
- nechcú dodržiavať vyrovnaný príjem a výdaj energie,
- nechcú redukovať svoj príjem energie,
- nechcú sa zrieknuť neprimeranej konzumácii potravín, ktoré majú nežiaduci efekt na ich telesnú stavbu,
- dokonca nechcú sa zrieknuť absolútne nevhodných potravín napr. so zvýšeným obsahom „bieleho rafinovaného cukru“ a vysokým obsahom tukov
- a už vôbec nechcú cvičiť.
Najoptimálnejšie pre väčšinu ľudí by bolo to, keby mohli dostať „nejaké tabletky“, po ktorých by mohli jesť a piť čo chcú a koľko chcú, necvičiť alebo iným spôsobom nevydávať energiu (napr. ťažkou alebo namáhavou prácou).
Ale to sa nedá a nefunguje to.
Tak ako ani dlhodobo nefungujú žiadne diéty. Stále platí a bude platiť: „Cica nežer a cvič!“
Sú na redukciu hmotnosti potrebné doplnky výživy alebo náhrady stravy, alebo je možné schudnúť aj bez nich?
V zásade si myslím, že nie sú nevyhnutne potrebné žiadne doplnky výživy alebo náhrady stravy. Tu je nevyhnutné a jediné to, že je nutné zmeniť stravovacie zvyklosti, redukovať príjem energie a zvýšiť výdaj energie.
Dokonca si myslím, že náhrady stravy vo forme rôznych práškov, nápojov alebo tabliet nie sú ani vhodné, naopak aj napr. kvôli výraznému JoJo efektu sú škodlivé. Na druhej strane však nie som proti konzumácii doplnkov výživy napr. vo forme vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov, mikronutrientov a pod.
Taktiež nie som presvedčený o účinnosti tzv. „požieračov tukov“, najmä ak sa užívajú bez úprav v stravovaní a bez cvičenia. Tie môžu naopak za určitých okolností zvyšovať obezitu.
Nevidím však problém v ich konzumácii vtedy, ak sú dodržané zásady správnej redukcie hmotnosti (adekvátne zmeny stravovacích zvyklostí a cvičenie), najmä v vtedy, ak by to mohlo klientovi pomôcť po psychickej stránke (ak bude mať pocit, že aj toto musí užívať, aby schudol…).
V ďalšej – 2. časti rozhovoru vám prinesieme info o pravde priberania z chleba, alergiách a intoleranciách potravín a ďalších krokov k úspešnému chudnutiu!