Odborná exkurzia v rámci Kurzu chovu oviec kôz
29.04.2022Dňa 22. 4. 2022 sa študenti bakalárskeho štúdia prihlásení na Kurz chovu oviec a kôz zúčastnili odbornej exkurzie v troch špičkových chovoch oviec na Slovensku. V prvom chove SHR Ing. P. Gondu (Mlynárka, okres Rimavská Sobota)
Dňa 22. 4. 2022 sa študenti bakalárskeho štúdia prihlásení na Kurz chovu oviec a kôz zúčastnili odbornej exkurzie v troch špičkových chovoch oviec na Slovensku. V prvom chove SHR Ing. P. Gondu (Mlynárka, okres Rimavská Sobota) sa mohli študenti bližšie zoznámiť s aplikáciou typického anglo-sasského systému chovu oviec plemena suffolk v podmienkach Slovenska (jarné bahnenie s odchovom jahniat pod matkami na pastve). Druhou zástavkou bola návšteva farmy oviec Keľo a synovia, s.r.o., Veľké Teriakovce, kde študenti mali možnosť vidieť moderné manažovanie a technologické vybavenie chovu dojného plemena lacaune, ale aj špecializovaných mäsových plemien ile de France, berrichon du Cher a bleu du Maine. Veľký záujem vzbudilo u študentov aj ukážkové prepojenie poľnohospodárskej výroby s agroturistikou (salaš pod Maginhradom a iné). Posledným navštíveným podnikom bola Agroterra, spol. s.r.o., Hubovo zameraná najmä na chov oviec plemena lacaune, s využívaním moderných ustajňovacích priestorov, so špičkovou dojárňou, technológiou kŕmenia a napájania, ale aj progresívnym spracovaním ovčieho mlieka vo vlastnej mliekarni a výrobou mimoriadne širokej škály 100% ovčích syrov (Gemerské ovečky). Na všetkých troch podnikoch si mohli študenti vypočuť zaujímavý odborný výklad od tých najzainteresovanejších (Ing. P. Gonda., MVDr. P. Keľo, Ing. M. Jackuliak) a zároveň mali možnosť ochutnať široké spektrum mimoriadne kvalitných ovčích špecialít. Odborná exkurzia bola pre študentov zaiste podnetná a inšpirujúca. Zároveň bola dôkazom, že aj v podmienkach Slovenska je možné chovať dojné aj nedojné ovce na vysokej manažérskej a technologickej úrovni zrovnateľnej s ovčiarsky vyspelými krajinami.