Plnotučné jogurty z ovčieho mlieka predmetom štúdie
15.07.2024Posledný júnový týždeň sa na Ústave výživy a genomiky (na Katedre výživy ľudí) realizoval záverečný skríning biochemických a antropometrických parametrov súvisiaci s realizáciou klinickej štúdie
Posledný júnový týždeň sa na Ústave výživy a genomiky (na Katedre výživy ľudí) realizoval záverečný skríning biochemických a antropometrických parametrov súvisiaci s realizáciou klinickej štúdie zameranej na konzumáciu plnotučných jogurtov vyrobených z ovčieho mlieka v spolupráci s Ústavom chovu zvierat a s podporou APVV projektu „Toxikologické a nutričné aspekty ovčích produktov vo vzťahu k zdraviu človeka: podpora chovu oviec a zvýšenia konzumácie ovčích produktov na Slovensku“ (APVV-22-0206). Štúdia prebiehala v mesiacoch máj a jún v trvaní siedmich týždňov. Počas uvedeného obdobia konzumovalo tridsaťsedem dobrovoľníčok ovčí jogurt päťkrát týždenne. Cieľom čiastkovej etapy projektu bolo overiť účinok konzumácie plnotučného mliečneho produktu na lipidový profil (zmeny celkového cholesterolu, LDL – tzv. zlého a HDL – tzv. dobrého cholesterolu, triacylglycerolov, non-HDL cholesterolu), ako aj lipoproteínové subfrakcie HDL a LDL, zápalové markery, minerálny profil, tlak krvi, ako aj antropometrické parametre, najmä zmeny telesnej hmotnosti pod vplyvom zvýšenia alebo zníženia tukovej/svalovej hmoty, viscerálneho tuku alebo telesnej vody. Predbežné výsledky naznačujú, že aj napriek konzumácii plnotučného mliečneho produktu nedošlo k zhoršeniu lipidového profilu, dokonca došlo k signifikantnému poklesu hodnôt triacylglycerolov. Po uskutočnení ďalších analýz a vyhodnotení výsledkov bude pripravená súhrnná publikácia, ako aj vedecké články. Štúdia nadväzuje na predošlý výskum zameraný nielen na mliečne produkty z ovčieho, ale aj kravského mlieka, ktoré sme prezentovali okrem iného aj v publikácii „Vplyv konzumácie mliečnych produktov s obsahom jódu na ukazovatele funkcie štítnej žľazy a vybrané zdravotné parametre“ od autorského kolektívu Gažarová, Habánová, Lenártová, Kopčeková, Chlebo.