Produkcia mäsa: kľúčové príležitosti a výzvy v odvetví výroby mäsa v podmienkach Slovenska
13.03.2024V rámci predmetu Všeobecná zootechnika sa uskutočnila výberová prednáška Ing. Rudolfa Nádaského, PhD., ktorej cieľom bolo študentom prezentovať kľúčové vedomosti a zručnosti
V rámci predmetu Všeobecná zootechnika sa uskutočnila výberová prednáška Ing. Rudolfa Nádaského, PhD., ktorej cieľom bolo študentom prezentovať kľúčové vedomosti a zručnosti v oblasti hodnotenia mäsovej úžitkovosti od obstarania zvierat na výkrm, zohľadnenia plemennej skladby, výživy a kŕmenia ako aj ekonomické ukazovatele, ktoré významne ovplyvňujú hospodársky výsledok farmy. Ing. Rudolf Nádaský, PhD., je predstaviteľ generácie manažérov, ktorá udržala a zvýšila výkonnosť poľnohospodárskych družstiev na úroveň konkurencie západoeurópskych fariem. Je predsedom najlepšie hospodáriaceho poľnohospodárskeho podniku na Slovensku za rok 2021 (Top Agro Slovensko), ktoré má najväčší chov výkrmového dobytka na Slovensku. Je zanietený chovateľ dobytka, ktorý sa zaujíma o vplyv šľachtenia dobytka na kvalitu mäsa. Je absolventom našej fakulty a v roku 2018 na katedre genetiky a plemenárskej biológie obhájil dizertačnú prácu zameranú na využitie genetických metód pre zlepšenie kvality mäsa hovädzieho dobytka. PD Špačince patrí k špičkovým európskym producentom tvrdej pšenice a kvalitného hovädzieho mäsa. Ukážkovo realizuje udržateľné hospodárenie na pôde. Súčasťou prezentácie boli informácie v oblasti pohody zvierat s ohľadom na ustajnenie, zdravie, tvorbu skupín a manipuláciu a dopravu, hodnotenie živých zvierat na farme pri výbere na dodávku ako aj konečná cenotvorba na základe hodnotenia jatočných tiel na bitúnkoch. Na záver prednášky prebehla krátka diskusia so študentami.