Spolupráca ÚREV na výskume genetických zdrojov kukurice z Guatemaly
07.11.2024Spolupráca ÚREV na výskume genetických zdrojov kukurice z Guatemaly. Guatemala reprezentuje genetické centrum kukurice, čo zahŕňa geneticky cenný a jedinečný biologický materiál s významným potenciálom pre identifikáciu cenných znakov a vlastností genotypov, ktoré môžu byť súčasťou riešenia problémov, súvisiacich s klimatickými zmenami v poľnohospodárstve. Kukurica je jednou z nosných plodín zabezpečujúcich potravinovú bezpečnosť Guatemaly, pričom väčšina regiónov krajiny trpí suchom a dochádza k značnej redukcii poľnohospodárskych pôd. Výskumný tím pod vedením prof. Carlosa Orozca Castillo z Agrononomickej fakulty, Univerzity San Carlos v Guatemale, vypracoval v spolupráci s kolektívom pracovníkov Ústavu rastlinných a environmentálnych vied FAPZ SPU v Nitre, pod vedením prof. Ražnej, projekt pod názvom “Analýza genetickej variability genotypov kukurice (Zea mays L.) z hľadiska odolnosti voči suchu pomocou molekulárnych markerov miRNA“. Na základe finančnej podpory projektu sa v dňoch 15.–23. 10. 2024 uskutočnila návšteva prof. Castillo na ÚREV. Počas svojho pobytu profesor poskytol 90 vzoriek kukurice pre výskumné účely. Na spoločných stretnutiach boli diskutované konkrétne postupy riešenia projektu a možnosti ďalšej spolupráce. Financovanie projektu umožnilo realizovať dvojmesačnú výskumnú stáž študentke Maríi Alejandre García, ktorá na ÚREV realizuje experimentálne práce zamerané na molekulárne a morfometrické analýzy genetickej diverzity kukurice s cieľom identifikácie potenciálnych genotypov adaptovateľných na podmienky sucha. Spolupráca s výskumným tímom prof. Castilla sa realizuje na základe „Dohovoru o spolupráci“ medzi Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre a Univerzitou San Carlos v Guatemale, podpísanou vo februári tohto roka.