Svetový deň obezity na SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach pod záštitou FAPZ
15.03.20224. marec je každoročne venovaný problematike nadhmotnosti a obezity, pretože je to Svetový deň obezity a boja proti nej.
- marec je každoročne venovaný problematike nadhmotnosti a obezity, pretože je to Svetový deň obezity a boja proti nej. Obezita je globálnou epidémiou a hlavným rizikovým faktorom pre najbežnejšie civilizačné ochorenia – preto je najdôležitejšia prevencia jej vzniku. Vzhľadom k tomu, že sme museli v poslednom období čeliť v dôsledku pandémie viacerým obmedzeniam, obzvlášť pohybovým, mnohých z nás to značne zasiahlo, čo sa odrazilo aj na našom zdravotnom stave (zvýšenie telesnej hmotnosti, zvýšený krvný tlak, zvýšený cholesterol, nedostatok fyzickej aktivity = znížená kondícia tela a pod.). Keďže telesná stavba predstavuje veľmi dôležitý aspekt objektívneho hodnotenia zdravia ľudí, je nevyhnutné, aby bola telesná kompozícia aj analyzovaná a správne interpretovaná. Telesná hmotnosť totiž nepatrí k najdôležitejším parametrom hodnotenia nadhmotnosti alebo obezity, ako si to väčšina z nás myslí.
Aj táto problematika bola predmetom prezentačnej a náborovej akcie FAPZ v zastúpení kolegov z Ústavu výživy a genomiky a z radov študentov študijného programu Výživa ľudí, ktorá sa uskutočnila 07.03.2022 na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Michalovciach. V rámci nadviazanej spolupráce v minulom období sme pri našom stretnutí realizovali antropometrické a skríningové merania určené pre študentov i pedagógov školy, do ktorých sa s veľkým záujmom zapojili. Aby sme do procesu prepojenia teórie s praxou aktívne zapájali aj našich študentov, meranie telesnej kompozície realizovala študentka Výživy ľudí Alžbeta Škovierová, ktorá stredoškolákom prakticky predviedla, z čoho meranie pozostáva a za akým účelom sa vykonáva. Interpretáciu výsledkov a poradenstvo následne poskytovala Ing. Marta Lorková, PhD., absolventka študijného programu Výživa ľudí na všetkých troch stupňoch štúdia, toho času vedecko-výskumná zamestnankyňa VC ABT. Sprievodnou aktivitou boli vopred pripravené kvízy zamerané na výživu a potraviny všeobecne, ako aj prednáškový a prezentačný blok, počas ktorého Ing. Martina Gažarová, PhD. okrem odborných tém predstavila aj možnosti štúdia na našej fakulte. Pozornosť sa sústredila predovšetkým na študentov študijného odboru Výživa, ochrana zdravia a hodnotenie potravín. Ide o štvorročný odbor s maturitou zameraného na zdravú výživu, výživové programy, hodnotenie a kontrolu potravín. Počas štúdia sa študenti uvedeného odboru pripravujú na budúce povolanie aj v reálnych podmienkach u svojich duálnych partnerov, v tomto prípade ide o Syráreň Bel Slovensko, a.s. (Michalovce).
Škola sa snaží byť v kľúčových oblastiach veľmi pružná, flexibilná a kráčať s dobou, ktorá si vyžaduje absolventa nielen zdatného vo svojej profesii, ale aj tvorivého, komunikatívneho a schopného riešiť problémy a vedieť sa prispôsobiť požiadavkám trhu práce. Vypracovávajú a postupne dotvárajú školské vzdelávacie programy tak, aby napĺňali predstavy a očakávania žiakov, rodičov a širokej verejnosti. Hlavným cieľom odboru je jednoznačné prepojenie školy s praxou, zdravá a racionálna výživa a vytváranie priestoru pre rozvoj schopností, nadania a talentu každého žiaka. Podľa slov zástupcov školy je tento odbor veľmi inšpiratívny a postupne sa na stredných školách zavádzajú odbory zamerané na zdravú výživu, čo je samozrejme veľmi pozitívna správa.
Preto nás veľmi teší nadviazaná spolupráca, ktorá je zameraná jednak na kreáciu odboru v oblasti výživy, ale zároveň sa vytvára priestor pre šírenie osvety, uskutočňovanie odborných prednášok a spoločných aktivít s aktívnou propagáciou štúdia na našej fakulte.