Účasť ÚVG, FAPZ SPU v Nitre na medzinárodnom kongrese pri príležitosti 80. výročia školského stravovania
18.11.2025
V dňoch 13. – 14. novembra 2025 sa prof. Ing. Marta Habánová, PhD. z ÚVG FAPZ Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre zúčastnila medzinárodného kongresu pri príležitosti 80. výročia školského stravovania, ktorý organizovala Prvá asociácia školského stravovania pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Generálnym partnerom kongresu bola spoločnosť Bidfood, s.r.o.
Podujatie spojilo viac než 350 účastníkov – vedúcich školských jedální a kuchárok z celého Slovenska. Kongres otvorila prezidentka 1. AŠKOS PhDr. Mária Tejiščáková, DiS., ďalej vystúpili významní hostia a to splnomocnenec MŠVVaŠ SR RNDr. Slavomír Partila, štátny tajomník MPaRV SR Ing. Vladimír Vnuk a podpredseda OZPŠaV prof. Ing. Miroslav Habán, PhD..
Na kongrese odznela prezentácia slovenského a českého systému školského stravovania. Šesť zahraničných systémov školského stravovania prezentovali online zástupcovia z Rakúska, Nemecka, Slovinska, Litvy, Francúzska a Talianska. Z ďalšieho programu vyberáme veľmi zaujímavé prednášky o riešení komunikačných situácií v riadiacej práci (Mgr. Mária Oľšavská), o systémovom vzdelávaní zamestnancov zariadení školského stravovania (PaedDr. Eva Bruteničová), o dôležitosti správnej stravy (MVDr. Oľga Ľuptáková, PhD.). Na konferencii vystúpila aj prof. Habánová, ktorá okrem iného poukázala na význam školského stravovania v prevencii obezity detí, čím otvorila dôležitú diskusiu o úlohe výživy v podpore zdravia mladej generácie.
Súčasťou programu bolo aj oceňovanie 12 vybraných zamestnancov za ich prínos v oblasti školského stravovania a uvedenie pani Marty Hlavatej do siene slávy in memoriam.
V závere kongresu vystúpila PhDr. Katarína Nádaská, PhD., slovenská etnologička, ktorá odprezentovala svoju novú publikáciu História školského stravovania.
Počas kongresu sa prof. Habánová stretla s absolventkami študijného programu Výživa ľudí, ktoré dnes pôsobia ako vedúce školských jedální. Stretnutie s nimi bolo mimoriadne inšpirujúce a potvrdilo, že absolventi študijného programu Výživa ľudí dokážu pretaviť získané vedomosti do praxe a prispievať k zlepšovaniu kvality stravovania detí a mládeže.
Uplatnenie absolventov študijného programu Výživa ľudí v oblasti školského stravovania je dôkazom toho, že Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov vychováva odborníkov, ktorí svojou prácou prinášajú hodnoty celej spoločnosti.