Ústav výživy a genomiky FAPZ SPU v Nitre je o krok ďalej v spolupráci s Ústavom analýzy a chémie potravín UTB v Zlíne
30.08.2024Zamestnanci Ústavu výživy a genomiky (ÚVaG) FAPZ SPU v Nitre v spolupráci s Výskumným centrom AgroBioTech (VC ABT) a UKF Nitra privítali dňa 13.8.2024 prof. Ing. Jiřího Mlčeka, Ph.D. z Univerzity Tomáša Baťa v Zlíne a doc. RNDr. Tünde Juríkovú, PhD. z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. V rámci návštevy Ing. Zuzana Kňažická, PhD. (VKS IIa), doc. Ing. Katarína Fatrcová Šramková, PhD. a Mgr. Eva Kováčiková, PhD. predstavili odbornú profiláciu pracoviska ÚVaG a infraštruktúru VC ABT, ktorá je nevyhnutná pre realizáciu kvalitného primárneho a aplikovaného výskumu. Ing. Kňažická prezentovala výskumné zameranie a projektovú aktivitu Laboratórií výživy ľudí, ktoré sa podieľajú na posilnení pozície VC ABT vo výskumnom priestore. Doc. Fatrcová informovala o metóde merania telesnej kompozície vzduchovou pletyzmografiou a analýzach lipoproteínových subfrakcií v rámci klinických štúdií. Mgr. Kováčiková predstavila inovatívne aktivity Potravinového inkubátora s možnosťou degustácie výrobkov, čo hostia prijali s nadšením. Súčasťou diskusie bola aj výmena skúseností a poznatkov o zaujímavostiach z oblasti zdravých potravín; účinnosti biologicky aktívnych látok v netradičných plodinách, jedlých kvetoch, hubách, hmyze; in vivo a klinických štúdiách; antropometrických meraniach telesnej kompozície; mikroenkapsulácii; validácii vývoja funkčných potravín a senzorickom hodnotení výrobkov a i. Návšteva hostí posilnila spoluprácu s partnerskými inštitúciami a bude kľúčovým pilierom proaktívnej funkčnej platformy v predmetnej oblasti výskumu.
Ďakujeme vedeniu a zamestnancom VC ABT za spoluprácu a úsilie pri propagácii a rozvoji vedecko-výskumnej činnosti.