Vedecká konferencia študentov FAPZ
24.04.2023Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre usporiadala dňa 20. apríla 2023 pod záštitou dekana fakulty prof. Ing. Marka Hala, PhD. v poradí už 28. ročník Vedeckej konferencie študentov FAPZ s medzinárodnou účasťou.
Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre usporiadala dňa 20. apríla 2023 pod záštitou dekana fakulty prof. Ing. Marka Hala, PhD. v poradí už 28. ročník Vedeckej konferencie študentov FAPZ s medzinárodnou účasťou. Vedeckú konferenciu za účasti študentov, prodekanov fakulty a vedúcich ústavov, ako aj členov hodnotiacich komisií a gestorov sekcií otvorila v mene vedenia fakulty svojim príhovorom prof. Ing. PeadDr. Jana Žiarovská, PhD., prodekanka pre vedu, výskum a vnútorný systém kvality vzdelávania. Vyzdvihla odvahu študentov prezentovať výsledky ich výskumnej činnosti, ako aj jednu „zo základných vlastností človeka – zvedavosti. Práve zvedavosť podmieňuje našu túžbu po poznaní ... a vedecké bádanie je jednou z oblastí, kde hľadanie odpovedí je podstatou tejto činnosti.“
Tohtoročnej edície vedeckej konferencie študentov sa zúčastnilo 20 študentov, ktorí svoje práce prezentovali v troch tematických sekciách:
(1) Sekcia agrobiológie rastlín
(2) Sekcia výživy a genomiky
Prezentované práce študentov sú publikované v recenzovanom on-line Zborníku vedeckých prác, ktorý je dostupný na adrese https://vydavatelstvo.uniag.sk/e-ostatne/9977-xxviii-vedecka-konferencia-studentov-fapz-recenzovany-zbornik-abstraktov-9788055225999.html
Webová stránka konferencie s podrobnými informáciami je dostupná na adrese https://sites.google.com/view/vks-fapz
Zoznam ocenených prác podľa jednotlivých sekcií:
Sekcia agrobiológie rastlín
- 1.miesto: Krishnamoorthy Baby Monish, s témou práce Effect of direct electric field with zinc nanoparticles on the germination, and biomass production of wheat
- 2.miesto: Viktor Straka, s témou práce Vplyv zasolenia na fyziologické procesy reďkovky siatej
- 3.miesto: Boris Tomaščík, s témou práce Molekulárne markéry v genomickej analýze ovsa siateho (Avena sativa L.)
- Ocenenie za prínos pre prax: Ivan Ravza, s témou práce Formovanie vybraných produkčných a nutričných parametrov sóje fazuľovej [Glycine max (L.) Merrill] prostredníctvom rôznych úrovní hnojenia
- Ocenenie za najlepšiu prezentáciu, s témou práce Andrea Nyitraiová: Buriny sóje fazuľovej (Glycine max (L.) Merr.)
- Študentská cena: Vani Sankaralingam Nivitha, s témou práce Effect of nanopaticles with zinc on germination of selected agricultural crop
Sekcia výživy a genomiky
- 1.miesto: Jaroslav Šlotís, s témou práce Vplyv flexibilného stravovania a silového tréningu na redukciu telesnej hmotnosti u vybranej skupiny ľudí
- 2.miesto: Terézia Hirjaková, s témou práce Zhodnotenie výživy morčiat domácich (Cavia porcellus) vo vybraných chovoch
- 3.miesto: Daniel Rajčok, s témou práce Hodnotenie zloženia mlieka a somatických buniek v mlieku bahníc na vybratom podniku
- Ocenenie za prínos pre prax: Jana Šprlaková, s témou práce Nutričná a biochemická analýza žien v produktívnom veku podporená konzumáciou rakytníkovej šťavy
- Ocenenie za najlepšiu prezentáciu: Kristína Kolbaská, s témou práce Zhodnotenie surovinového zloženia kŕmnej dávky vo výžive slonovo afrických (Loxodonta africana) v chove ex situ v Českej Republike
- Študentská cena: Jaroslav Šoltís, s témou práce Vplyv flexibilného stravovania a silového tréningu na redukciu telesnej hmotnosti u vybranej skupiny ľudí