Vedecká konferencia študentov na FAPZ
28.04.2021Na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov sa 22. apríla 2021 konala po záštitou dekana fakulty doc. Ing. Petra Ondrišíka, PhD. v poradí už 26. edícia Vedeckej konferencie študentov, ktorá sa tohto roku uskutočnila v online prostredí.
Na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov sa 22. apríla 2021 konala po záštitou dekana fakulty doc. Ing. Petra Ondrišíka, PhD. v poradí už 26. edícia Vedeckej konferencie študentov, ktorá sa tohto roku uskutočnila v online prostredí. Vedeckú konferenciu študentov na FAPZ otvoril svojim príhovorom Ing. Jaroslava Andrejiho, PhD., prodekana pre vedu, výskum a vnútorný systém kvality vzdelávania. Ocenil odvahu študentov prezentovať výsledky ich výskumnej činnosti a zdôraznil, že napriek tomu, že konferencia má súťažný charakter, víťazmi sa stanú všetci zúčastnení.
Tohtoročnej vedeckej konferencie študentov sa zúčastnilo 41 študentov. Študenti svoje prezentovali práce v troch sekciách: (1) Špeciálna rastlinná produkcia, (2) Špeciálna živočíšna produkcia a (3) Výživa ľudí. Súťažný charakter konferencie bol zabezpečený tým, že hodnotiace komisie oceňovali prácu a prezentácie študentov podľa vopred stanovených hodnotiacich kritérií. Rokovaní sekcií sa zúčastnili okrem študentov prezentujúcich svoje práce aj ich školitelia, mnohí pedagogický pracovníci FAPZ a v mnohých prípadoch aj zvedaví študenti, ktorí prišli podporiť svojich spolužiakov. Členovia hodnotiacich komisií konštatovali, že úroveň prezentovaných prác jednotlivých študentov bola na pomerne vysokej odbornej úrovni.
Abstrakty prezentovaných prác študentov sú publikované v recenzovanom on-line Zborníku abstraktov z konferencie, ktorý je dostupný na adrese https://vydavatelstvo.uniag.sk/index.php?controller=attachment[&]id_attachment=1412
Webová stránka konferencie je dostupná na adrese https://sites.google.com/site/sscfapz/
Zoznam ocenených prác podľa jednotlivých sekcií:
Sekcia 1: ŠPECIÁLNA RASTLINNÁ PRODUKCIA
- miesto: Nikola Foltínová s témou práce Vplyv opeľovačov na vybrané produkčné parametre slnečnice ročnej (Helianthus annuus L.)
- miesto: Zuzana Zimániová s témou práce Ekologické kompenzačné plochy ako prostriedok podpory biodiverzity a biologickej regulácie škodcov v agroekosystémoch
- miesto: Denis Onufer s témou práce Účinnosť fungicídov proti listovým chorobám jačmeňa jarného
- Ocenenie za prínos pre prax: Matej Komár s témou práce Účinok listovej aplikácie nanočastíc oxidu zinočnatého na nutričné parametre a vodný stres mohára talianskeho (Setaria italica)
- Ocenenie za najlepšiu prezentáciu: Dagmar Olejková s témou práce Diverzita kvitnúcich rastlín opustených ovocných sadov Dolných Vesteníc
Sekcia 2: ŠPECIÁLNA ŽIVOČÍŠNA PRODUKCIA
- miesto: Stanislava Drotárová s témou práce Vplyv štádia laktácie na obsah kyseliny olejovej a acetónu v mlieku dojníc
- miesto: Juraj Gašper s témou práce Detekcia inzercie v géne CSN1S1 asociovanej s plodnosťou kôz použitím PCR metódy
- miesto: Barbora Pontéšová s témou práce Vplyv mikroklímy na mliekovú úžitkovosť a etologické prejavy dojníc
- Ocenenie za prínos pre prax: Marián Nagy s témou práce Vplyv ketózy na produkciu mlieka a reprodukčné parametre dojníc
- Ocenenie za najlepšiu prezentáciu: Michal Sloviak s témou práce Monitoring chocholatky zanzibarskej (Cephalophus adersi) na ostrove Mnemba
Sekcia 3: VÝŽIVA ĽUDÍ
- miesto: Anna Kertýsová s témou práce Výživa a stravovacie zvyklosti detí s poruchou autistického spektra
- miesto: Maroš Bihari s témou práce Zhodnotenie antropometrických parametrov vo vzťahu k obezite a riziku predčasného úmrtia
- miesto: Simona Almášiová s témou práce Analýza jedálničkov vybraných materských škôl
- Ocenenie za prínos pre prax: Magdaléna Žemlová s témou práce Vplyv polohy tela pri antropometrickom meraní na vybrané ukazovatele telesného zloženia
- Ocenenie za najlepšiu prezentáciu: Jakub Sitkey s témou práce Analýza nutričných opatrení u pacientov s diabetes mellitus typu