Ústav výživy a genomiky vznikol v roku 2021 v dôsledku reštrukturalizácie Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov. V rámci vnútornej štruktúry je ústav organizovaný do troch tematických pracovísk zameraných na výživu zvierat (Katedra výživy zvierat), výživu ľudí (Katedra výživy ľudí) a šľachtenie a genetické hodnotenie zvierat (Katedra genetiky a plemenárskej biológie). Ústav svojím personálnym zložením, materiálno-technickým zabezpečením a získanými projektmi v plnom rozsahu pokrýva proces vzdelávania a vedecko-výskumnú činnosť v oblasti výživy zvierat, v súlade s aktuálnymi genomickými prístupmi používanými v procese šľachtenia zameraných na udržateľnú produkciu dostatočného množstva bezpečných a kvalitných potravinových zdrojov živočíšneho pôvodu pre potreby výživy ľudí zohľadňujúc najnovšie poznatky z oblasti funkčnej genomiky človeka. V rámci pedagogického procesu pripravuje absolventov s požadovanými vedomosťami, zručnosťami a kompetenciami pre chov hospodárskych a spoločenských zvierat, produkciu kvalitných živočíšnych potravinových zdrojov cez výživu a šľachtenie zvierat a ich využitie vo výžive ľudí, pre tvorbu a realizáciu výživových programov pri zohľadnení nutrigenomických interakcií pre zdravú výživu človeka. Profilácia ústavu umožňuje vzdelávanie študentov vo všetkých študijných programoch realizovaných na fakulte v súlade s príslušným profilom absolventov. Projektové zameranie ústavu a prepojenie výskumu v oblastiach výživy a genomiky rozširuje výskumný potenciál fakulty a umožňuje vytvorenie širokej medzinárodnej spolupráce a tvorby kvalitných vedeckých výstupov s cieľom optimalizovať udržateľnosť živočíšnej produkcie prostredníctvom precíznej výživy zvierat s ohľadom na ich potrebu živín v závislosti od štádia produkčného a reprodukčného cyklu, genetickej výbavy a podmienok prostredia s prepojením na zdravú humánnu výživu.
Pedagogická činnosť
Ústav zabezpečuje výučbu profilových, povinných a voliteľných predmetov na všetkých troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania. Predmety v rámci výživy zvierat sú zamerané na význam živín vo výžive, ich stanovenie, energetickú a látkovú premenu, biochémiu a fyziológiu výživy, princípy rôznych metód úprav a konzervácie krmovín, aplikáciu systémov výživy zvierat v praxi. V rámci výživy ľudí sú predmety zamerané na základné aspekty humánnej výživy, somatológiu a biochémiu, kliniku chorôb, metabolické poruchy, epidemiológiu a prevenciu vzniku chorôb a ich terapiu pomocou správnej výživy a na nutričné poradenstvo. V rámci genetickej časti je výučba zameraná na genetiku a šľachtenie hospodárskych zvierat, biometrické metódy hodnotenia vlastností populácií a biodiverzitu hospodárskych zvierat, ale aj nutričnú genomiku a genetiku človeka s využitím informácií získaných prostredníctvom najnovších metód v oblasti genomiky. Ústav výživy a genomiky je garantujúcim, respektíve spolu-garantujúcim pracoviskom pre podstatnú časť študijných programov na fakulte.
Vedecko výskumná činnosť
Vedecko výskumná činnosť Ústavu výživy a genomiky je podporovaná národnými grantovými schémami (APVV, VEGA, KEGA, GA SPU), ale aj dopytovo orientovanými projektami podporovanými Európskou úniou a je rozdelená do troch základných výskumných oblastí, ktoré sú charakteristické pre jednotlivé pracoviská. V oblasti výživy zvierat sú priority výskumu zamerané na zvýšenie využitia domácich zdrojov živín a energie, zvyšovanie konverzie živín z domácich krmív a zníženie podielu importovaných komponentov, sofistikované bilancovanie kŕmnych diét zvierat a tým stimulovanie ich aktívneho zdravia a zníženie vylučovania potenciálne rizikových látok do prostredia, analýzu vlákninového komplexu krmív vo vzťahu k výžive zvierat, ako aj jeho využitia pre bioenergetické účely, získavanie nových poznatkov o možnostiach regulácie konzervačného fermentačného procesu; zisťovanie účinnosti rôznych nutričných aditív vo výžive zvierat na utilizáciu živín a kvalitu produkcie; zisťovanie druhového spektra a koncentrácie poľných a skladových mykotoxínov v krmivách; kvantifikovanie vonkajších a vnútorných vplyvov na stráviteľnosť živín, znižovanie environmentálnej záťaže usmernenou výživou. V rámci vedecko-výskumnej činnosti v oblasti výživy ľudí sa ústav zameriava na monitorovanie stravovacích zvyklostí a hodnotenie nutričného stavu jednotlivých populačných skupín, na monitoring rizikových faktorov a prevalenciu civilizačných chorôb súvisiacich s výživou, na primárnu a sekundárnu prevenciu a liečbu výživou v kombinácii so zdravým životným štýlom. Súčasne je činnosť ústavu orientovaná aj na antropometrické determinovanie telesnej kompozície vo vzťahu k zdraviu a fyzickej aktivite. Výskumná činnosť je ďalej orientovaná na klinické overovanie účinkov bioaktívnych a iných špecifických látok na ľudský organizmus a na štúdium významu prírodných látok s antioxidačným alebo iným zdraviu prospešným účinkom v rastlinných a živočíšnych zdrojoch. Ďalej je výskum orientovaný na sledovanie a analyzovanie vplyvu diétneho príjmu rôznych rastlinných a živočíšnych potravinových zdrojov na zdravotný stav človeka. Výskum je zameraný aj na potravinové alergie a intolerancie, ako aj význam výživy z hľadiska výskytu najvýznamnejších civilizačných ochorení (obezita, osteoporóza, diabetes mellitus a pod.). Vedecko výskumná činnosť ústavu v oblasti šľachtenia, genetického hodnotenia a genomických analýz je zameraná na genetické hodnotenie produkčných a reprodukčných znakov hospodárskych zvierat, odhad plemenných hodnôt, šľachtenie hospodárskych zvierat a genetické analyzovanie predispozície koní pre parkúrové skákanie. Prioritou výskumu v oblasti využívania pokročilých techník genomického mapovania je hodnotenie stavu diverzity živočíšnych genetických zdrojov v populáciách hospodárskych, spoločenských a divožijúcich zvierat, celogenomové asociačné štúdie, identifikácia genetických lokusov ovplyvnených prírodnou a umelou selekciou, identifikácia génov asociovaných s rôznymi fenotypovými znakmi, metabolickými dráhami a biologickými funkciami, hodnotenie historickej a súčasnej úrovne inbrídingu a efektov kríženia na genomickej úrovni. V neposlednom rade je výskum zameraný aj na identifikáciu genetických faktorov v oblasti personalizovanej výživy ľudí a genetické hodnotenie predispozície obezity u ľudí.
Zahraničná spolupráca a medzinárodné projekty
Zo zahraničia ústav úzko spolupracuje s katedrami, ústavmi, univerzitami a výskumnými pracoviskami podobného zamerania z Českej republiky, Poľska a Maďarska. Medzi ďalšie zahraničné pracoviská patria: University of Natural Resources and Life Science, Viedeň, Rakúsko; University of Molise, Taliansko; Biomin Research Center, Tulln Rakúsko; Bayerische Landesanstalt für Landwirtshaft, Freising, Nemecko; Biogenkoji Research Institute in Kagoshima, Japonsko; AgResearch, Lincoln, Nový Zéland, Arctic University of Norway, Tromso a University of Aveiro, Portugalsko. Ústav pravidelne participuje na riešení viacerých bilaterálnych a multilaterálnych vzdelávacích a výskumných projektov.
Spolupráca s praxou
Ústav výživy a genomiky pozostávajúci z troch špecifických pracovísk poskytuje široké možnosti spolupráce s praxou zameranou na kvalitnú výživu zvierat so zameraním na dosiahnutie kvalitných živočíšnych produktov, moderné postupy zahrňujúce najnovšie poznatky z oblasti molekulárnej genetiky pre šľachtenie hospodárskych zvierat a ochranu biodiverzity živočíšnych druhov a nutričné hodnotenie inovatívnych produktov vo výžive ľudí a tvorbe diét pre špecifické skupiny ľudí, ako aj cielené poradenstvo v oblasti zdravej výživy človeka. Spolupráca pracoviska výživy zvierat s praxou je zameraná na krmivárske firmy, farmy a poľnohospodárske podniky, kde sú aplikované najnovšie poznatky v oblasti precízneho kŕmenia a špecifických podmienok technologických úprav ako aj zloženia kŕmnej dávky pre konkrétny druh zvieraťa. Špecifické pracovisko výživy ľudí aktívne spolupracuje so štátnou a verejnou správou, vzdelávacími inštitúciami a privátnymi spoločnosťami, ktorých oblasťou pôsobenia je implementácia zásad a postupov zdravej výživy a životného štýlu s cieľom zníženia záťaže civilizačnými ochoreniami, ako aj vývoj produktov s vyššou biologickou a fyziologickou hodnotou. S využitím moderných prístrojov poskytujú testovanie inovatívnych výživových produktov vo vybraných skupinách jedincov. V rámci špecifického pracoviska ústavu zameraného na genetiku a šľachtenie zvierat je spolupráca zameraná na organizácie štátnej a verejnej správy a chovateľské organizácie. Pracovisko zamerané na oblasť využívania genetických markerov a genomických dát poskytuje pre chovateľov cenné informácie nielen pre šľachtenie hospodárskych a spoločenských zvierat, ale aj monitorovanie a stanovenie stupňa biodiverzity v ohrozených populáciách zvierat. Pracovisko sa aktívne zapája do genetického hodnotenia hospodárskych a spoločenských zvierat s použitím biometrických a štatistických analýz a poskytuje poradenstvo v danej oblasti. Znalosti molekulárnych techník pri detekcii genetických markerov, ako aj zložitých bioinformatických a štatistických analýz umožňujú stálu spoluprácu s jednotlivými chovateľmi na základe ich požiadaviek.